Over 70.000 kvinnelige jegere
Publisert 29.04.2019 10:17
Oppdatert 29.04.2019 10:35
Over 70.000 kvinnelige jegere
HÅPER PÅ FLERE KVINNER: Sunniva Skeidsvoll utenfor skytebanen på Mongstad. Hun tror flere menn er blitt åpne for å inkludere kvinner i jakt. FOTO: AMUND KARSETH / NRK HORDALAND
Kvinner har en naturlig plass i jakt- og fiskemiljøet, og NJFF jobber aktivt for å øke andelen kvinnelige jegere, medlemmer, tillitsvalgte og instruktører.

​​​Siden 2010 har det blitt over 20.000 flere kvinnelige jegere i Norge. Men når jaktsesongen starter, lar mange børsa ligge, skriver NRK Hordaland

Sunniva Skeidsvoll (20) er blant flere tusen kvinner som har begynt med jakt de siste årene. – Det var kanskje sett på som en maskulin greie før. Nå tror jeg det er blitt mer synlig og tilrettelagt for at også kvinner kan bli jegere, sier Skeidsvoll, til NRK. 

SSB-statistikk fra april viser at antallet kvinnelige jegere i Norge har økt fra 50.000 i 2010 til over 73.000 i dag. Det er en økning på 46,5%.

Vanskelig å komme inn

Selv om antall kvinner som tar jegerprøven øker, er det ikke like mange som kommer seg ut på jakt. 42% av mannlige jegere betalte jegeravgift i fjor, mens 25% av de registrerte kvinnelige jegerne gjorde det samme.

Leder for kvinneutvalget i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hordaland, Vibeke Bergesen, tror det er flere grunner til at så mange kvinner med jegerprøven lar børsa ligge når jaktsesongen starter. – Det er vanskelig å få tilgang på jaktområder. I tillegg er det ofte godt etablerte jegere i de fleste jaktlagene, og da er det ikke alltid like lett å komme inn. Mange kvinner vil ofte være trygge på at de mestrer før de begir seg ut på jakt, forteller Bergesen, til NRK. ​

Ser lyst på fremtiden

Bergesen er sikker på at flere kvinner vil involvere seg i jaktlag med tiden. Gjennom kvinneutvalget satser de for tiden stort på aktiviteter som skal gjøre det enklere å delta. – Målet er å senke terskelen. Vi har lyktes med satsingen, men det kan selvfølgelig bli bedre. Vi ser at flere henger seg på når de ser hvor kjekt vi har det, og det har blitt en dominoeffekt.

Skeidsvoll har troen på at enda flere kvinner blir med på jakt. – Det er noe som tar litt tid. Jeg har kanskje vært heldig å ha et jaktlag å gå til, men jeg tror at menn er blitt mer åpne for å inkludere kvinner i jakt også.

Fokus på aktivitet

Kjernen i NJFFs kvinnesatsing er aktiviteter som senker terskelen og får flere kvinner med ut på jakt og fiske. Over hele landet arrangerer NJFFs lokalforeninger aktiviteter for kvinner som skaper sosiale arenaer. I spissen for dette står driftige lokallagskvinnekontakter. Dette er ildsjeler som har som hovedansvar å skape aktivitet og et sosialt miljø for kvinner i lokalforeningen. På denne måten kan kvinnelige jegere og fiskere møte andre kvinner med samme interesser. I 2018 ble det arrangert over 400 aktiviteter hvor kvinner var målgruppen.​

Les mer om NJFFs kvinnesatsing her! ​


- Annonse -
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.