Påske i fjæra
Henning Ottarsrud
Publisert 05.04.2017 14:36
Oppdatert 03.04.2020 13:37
Å plukke blåskjell i fjæra er en fin påskeaktivitet som kan gi mat på bordet eller brukes som agn.
Påske i fjæra

Blåskjell har sesong hele året, og er en sunn og smaksrik råvare som er enkel å tilberede.​​​​​​​​​ De finnes langs hele norskekysten og disse snodige dyrene har vi benyttet som føde og agn i uminnelige tider. Blåskjell er kulinarisk påskemat for både fisk og fiskere.

Det er viktig å sjekke om blåskjellene er giftige før du spiser dem. Dette kan enkelt gjøres med blåskjellappen. ​​Her kan du laste den ned fra App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.​​​​​

Blåskjell som agn

Ingenting frister saltvannsfisk mer enn blåskjell. Blåskjellkjøttet er klissete og lukter fristende. Det er nettopp denne lukten som gjør at fisken finner frem til godbiten. 

Blåskjellet behandler du på følgende måte: Splitt blåskjellet i to med hjelp av en liten kniv. Skrap ut kjøttet med kniven slik at du får to klyser. Disse henger du på fiskekroken. For å feste kjøttet ordentlig tar du en sytrådstump på 30 cm som du surrer forsiktig rundt. Det eneste du nå må gjøre er å senke kroken til et passende dyp.

Blåskjell som mat​​​

Det finnes nesten ikke enklere mat å lage. Samtidig smaker det helt uovertruffent. På late påskedager kan du med ørlite planlegging imponere venner og familie med din selvkomponerte blåskjellgryte nede i fjæra. ​

landskap.jpg

 blåskjell-3.jpg


 

Påske i fjæra

​​​​Blåskjellgryte

Først: 
Start med å ringe blåskjelltelefonen på telefonnummer 820 33333 for å høre om skjellene kan spises. Du kan også laste ned en genial app, som heter Blåskjell, med tilsvarende oversikt. En gang i blant er skjellene giftige på grunn av alger.
Plukk skjellene på steinbunn, slik at du unngår sandkorn i kjøttet. Bruk gjerne en jernrive for å få tak i skjellene. Deretter børster du blåskjellene eller skraper dem direkte mot svaberget. Dette er litt kjedelig, så ikke bruk for mye tid på dette. 

Slik gjør du:

Finn frem gassbluss og en stor kasserolle. Smelt smør i gryta og fres opp en hakket løk og et par - tre hvitløksbåter. 

Ha i en klype finmalt pepper. Fyll hele kjelen med blåskjellene og hiv deretter i en skikkelig god slump med tørr hvitvin. 

Damp skjellene under lokk i syv-åtte minutter, til skjellene åpner seg. 

Klipp over litt frisk persille før servering.

Fjern lukkede skjell. De andre er det bare å slurpe i seg. 

Bruk tomme blåskjellskall som klype for å få ut kjøttet fra andre skjell. Kraften smaker om mulig enda bedre, så den må du ikke kaste. 

Servér det hele med fersk loff og godt drikke og du har satt prikken over i'en.​

- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.