Blåskjell har sesong hele året, og er en sunn og smaksrik råvare som er enkel å tilberede. De finnes langs hele norskekysten og disse snodige dyrene har vi benyttet som føde og agn i uminnelige tider. Blåskjell er kulinarisk påskemat for både fisk og fiskere.
Det er viktig å sjekke om blåskjellene er giftige før du spiser dem. Dette kan enkelt gjøres med blåskjellappen. Her kan du laste den ned fra App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.
Ingenting frister saltvannsfisk mer enn blåskjell. Blåskjellkjøttet er klissete og lukter fristende. Det er nettopp denne lukten som gjør at fisken finner frem til godbiten.
Blåskjellet behandler du på følgende måte: Splitt blåskjellet i to med hjelp av en liten kniv. Skrap ut kjøttet med kniven slik at du får to klyser. Disse henger du på fiskekroken. For å feste kjøttet ordentlig tar du en sytrådstump på 30 cm som du surrer forsiktig rundt. Det eneste du nå må gjøre er å senke kroken til et passende dyp.
Det finnes nesten ikke enklere mat å lage. Samtidig smaker det helt uovertruffent. På late påskedager kan du med ørlite planlegging imponere venner og familie med din selvkomponerte blåskjellgryte nede i fjæra.
Slik gjør du:
Finn frem gassbluss og en stor kasserolle. Smelt smør i gryta og fres opp en hakket løk og et par - tre hvitløksbåter.
Ha i en klype finmalt pepper. Fyll hele kjelen med blåskjellene og hiv deretter i en skikkelig god slump med tørr hvitvin.
Damp skjellene under lokk i syv-åtte minutter, til skjellene åpner seg.
Klipp over litt frisk persille før servering.
Fjern lukkede skjell. De andre er det bare å slurpe i seg.
Bruk tomme blåskjellskall som klype for å få ut kjøttet fra andre skjell. Kraften smaker om mulig enda bedre, så den må du ikke kaste.
Servér det hele med fersk loff og godt drikke og du har satt prikken over i'en.