Har du tenkt deg på småviltjakt?
Publisert 12.03.2019 09:04
Oppdatert 28.03.2019 07:55
Vi minner om at 1.april er det søknadsfrist hos mange fjellstyrer. Ønsker du å jakte småvilt til høsten er det lurt å begynne planleggingen nå.
Har du tenkt deg på småviltjakt?

​​​​​​​Mange fjellstyrer forbereder i disse dager informasjon på nett om sine tilbud innen småviltjakt. Du må søke om å få jaktkort de første ukene hos mange fjellstyrer. Senere på høsten åpnes det ofte for fritt kortsalg hvis bestandene er store nok til å takle et større uttak av fugl. Pågangen er stor fra ivrige jegere, og rypejakt med hund er den mest populære jakta. 

1. april benyttes som søknadsfrist for mange, men det forekommer enkelte fjellstyrer med andre frister. Noen benytter sine egne nettsider, andre benytter Inatur hvor man både administrerer søknader og foretar elektronisk trekning.

Les mer om søknader hos fjellstyrene her.

Ta jegerprøven nå

Har du lyst til å bli med på høstjakta? Da må du ta jegerprøven nå. Det er mange kurs man kan bli med på over hele landet. Les mer om dette her.

​Etter endt kurs kan ferske jegere få hjelp til å komme seg ut på jakt med NJFFs introjakter.​ Dette er jakt i flotte jaktterreng med erfarne instruktører. 


​Småviltjakt

  • Alle jaktbare fugler og arter som hare, bever, rødrev og mårdyrene (unntatt jerv) regnes som småvilt.  
  • Småvilt kan jaktes med både hagle og rifle, og jakta kan utøves av alle som har gyldig jegeravgift og tillatelse fra grunneieren.
  • Aldersgrensen for å utøve småviltjakt uten tilsynsjeger er 16 år.
  • Alle viltarter som ikke er storvilt blir regnet som småvilt, for eksempel hare, rev og rype, og det er ikke nødvendig å ha fellingstillatelse på forhånd. Et unntak fra denne regelen er jakt på bever.
  • Det er bare et fåtall av småviltartene det er lov å jakte på, og for alle jaktbare arter er det fastsatt jakttider.
  • Den frie jaktretten på hav og fjord strekker seg inn til tørt land, det vil si landarealet som til en hver tid ligger ovenfor vannkanten. Jaktretten i fjord og på hav varierer dermed med flo og fjære. Du kan jakte uten tillatelse fra grunner og skjær som er overskylt ved vanlig høyvann. Unntaket fra det siste er grunner og skjær som ikke tilligger noen eiendom som kobbeveide.

Kilde: Miljødirektoratet


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Jakthundboka
NJFF livsforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.