Primus på vinteren
Anine Gutubakken Byles
Publisert 15.02.2021 12:32
Oppdatert 17.02.2021 08:21
Primus på vinteren
Foto: Anine Gutubakken Byles
Det er ikke alltid man har anledning til å bære med seg nok ved for å lage mat på bål, da kan primusen komme godt med – selv på vinteren. Med noen smarte tips sikrer du deg et deilig måltid på tur i kuldegrader.

​Jo kaldere det er, jo dårligere blir effekten på gassen fordi trykket i gassbeholderen synker. Dette gjør at primusen brenner med lavere effekt, eller kanskje ikke i det hele tatt, fordi den flytende gassen i beholderen fordamper dårligere jo kaldere det blir. Men med både vintergass og smarte tips kan du fint varme opp maten eller koke vann i kuldegrader. Vi testet lasagne på primusen i -8° C med suksess. Det tok rundt 20 minutter på lavt bluss til lasagnen var gjennomvarme og osten hadde smeltet. Her er våre beste tips til bruk av primus i kuldegrader: 

  • Finn et egnet sted for å sette opp primusen  
  • Vinden er ofte den største fienden, så finn deg et sted der primusen kan stå i le. Eventuelt kan du bygge en levegg av snø eller bruke et sitteunderlag som levegg. (Pass på at den ikke står for nærme varmen) 
  • Plasser primusen på en stein slik at snøen ikke smelter. Smelter snøen, kan primusen velte og middagen blir spolert. Stødig underlag er alltid viktig ved bruk av primus, også på sommeren med tanke på brannfare  
  • Om gassboksen er kald, så brenner den også dårlig. Varm den eventuelt på innsiden av jakken eller i soveposen før bruk  

Vintergass til primus 

Siden 2000-tallet har det blitt mer vanlig med gassbrenner, mye fordi de er enkle å bruke og man kan finne mange rimelige varianterTil bruk i kuldegrader fungerer imidlertid ikke alle typer gassbrennere. Spesielt ikke ved sterk kulde. Men i dag kan man få kjøpt vintergass fra både Coleman og Primus, hvor produsentene lover at gassen tåler henholdsvis -27° C og -22° C. Det er mange faktorer som spiller inn på hvor lenge gassen holder, blant annet vindstyrken.  

Primusens historie 

Mange omtaler de ulike kokeapparatene for primus, kanskje fordi Primus var det første sotfrie parafin-kjøkkenet som kom. Det ble designet av Frans W. Lindqvist i 1892 i Stockholm. Bare noen få år senere begynte polfarerne å bruke primus på sine ekspedisjoner. 

  • 1897 Andrée bruker et parafiniskjøkken fra Primus når han prøver å nå Nordpolen med en varmluftsballong 
  • 1911 Roald Amundsen bruker et parafiniskjøkken fra Primus når han når Sydpolen 
  • 1953 Når Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay blir de første til å bestige Mount Everest 29. mai 1953, brukes et Primus-kjøkken 
  • Andre kjente polfarere, fra Nansen i 1890-årene til Monika Kristensen i 1986-87, benyttet primuser av tradisjonell type. På senere polferder, har det vært benyttet mer kompliserte brennere, som likevel er enkle å betjene. 
    Kilde: Wikipedia 

Multifuel for ekstrem kulde 

Skal du ut i ekstrem kulde eller under -10° C, så anbefales det å velge emultifuel-apparat so​​m brenner på bensin, parafin og lampeoljeHer gir alle brenselstypene høy effekt og et multifuel-apparat fungerer i svært kalde temperaturer.  

Vinterprimus-2.jpg

- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.