Rask rype i rømmesaus
Anine Gutubakken Byles
Publisert 18.03.2021 11:54
Oppdatert 18.03.2021 12:02
Rask rype i rømmesaus
Foto: Anine Gutubakken Byles
Rask rype i rømmesaus er signert TV-kokk og kokebokforfatter, Charlotte Mohn Gaustad. Denne retten er nydelig på smak, og både rask og enkel å lage. Charlotte gir deg dessuten gode tips til å flå rype.

Charlotte laget den herlige retten hjemme på Markestad gård på Hamar i forbindelse med NJFFs aktivitetsopplegg, Helt vilt. 

Både rype, due og trost mm. kan tilberedes på denne måten. Skal du tilberede litt større fugl, så trenger brystene litt lengre varmebehandling. Et smart tips er å ettersteke de større brystene i ovnen etter at de er brunet i pannen. Sett gjerne i et steketermometer og ta dem ut når kjernetemperaturen er på ca 57 grader.  

Oppskrift Rask rype i rømmesaus 

Ingredienser 
4 personer: 

4 ryper 
3 ss olje  

Saus: 
4 ss meierismør 
4 dl eplemost 
8 ss seterrømme 
6 stk knuste einebær 
6 skiver brunost 
4 ss tyttebær naturell 

Tilbehør: 
500 gr rosenkål 
100 gr bacon 
1 ss Smør 

Slik gjør du: 

  1. Dypp fuglen i litt kaldt vann slik at fjærene ikke fyker utover hele kjøkkenet, og legg fuglen med brystene opp. Lag et snitt i skinnet. Bruk hendene dine til å dra skinnet til side. Skjær ut brystene på fuglen, eventuelt lårene. Dra skinnet av på resten og kok kraft på skroget. 
  2. Varm opp en stekepanne på middels høy varme og ha i litt olje. Legg brystene ned i stekepannen med skinnside ned, og la de få fin farge på den ene siden. Snu brystene og trekk stekepannen så vidt til siden.  
  3. Legg i litt smør som du øser over kjøttet. Gi brystene fin farge på den andre siden, ikke stek dem for lenge, da blir de tørre. Ta brystene ut og la dem hvile på en tallerken 

Charlotte-2.jpg

Saus: (målene som er oppgitt er ca. mål, smak dere fram) 

  1. Tilsett eplemost i stekepannen, og la det koke opp. Ha deretter i rømme, brunost, tyttebær og knuste einebær. Smak til med salt og pepper. 
  2. Kok til passe tykk saus, juster eventuelt med mer væske.  
  3. Legg brystene tilbake i sausen og la de trekke til seg litt varme og smak i cirka 1 minutt uten at det koker. 

Tilbehør: 

  1. Rens og kok rosenkålen i lettsaltet vann i 2-3 minutter. La vannet renne av mens du forbereder resten. 
  2. Del baconet i små biter og sprøstek det i smør. Tilsett rosenkålen og la det surre sammen i 1 minutt. ​

Charlotte-10.jpg

 

Til alle oppskrifter​

Del dine middager med #njffmat på Instagram. ​​​​


- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.