Bli med og jakt reve-orm
Publisert 08.02.2016 19:11
Oppdatert 07.03.2016 16:13
Veterinærinstituttet overvåker at Norge forblir fritt for revens dvergbendelmark. Nå ber de om jegernes hjelp til å samle prøver fra felt rev. Revens lille bendelorm ble påvist i Sverige i 2011, mens alle norske prøver vært negative - så langt.
​​​​​​​​​​​​​​
​Ill.foto: Uros Poteko/ iStock.​​

Som takk for innsatsen honorerer Veterinærinstituttet med kr 400 kr for hvert innsendte dyr. Honoraret utbetales ved årsslutt, melder​​ Veterinærinstituttets nettsider.

Saken har blitt oppdatert med følgende beskjed:  Veterinærinstituttet har fått nok prøvetaker av rødrev i overvåkningsprogrammet for revens dvergbendelmark, og stenger nå påmelding for 2016. ​

Veterinærinstituttet ønsker imidlertid at alle som skal delta, først registrerer seg som prøvetaker i overvåkningsprogrammet for revens dvergbendelmark. Etter registrering får du tilsendt instrukser, prøvetakingsutstyr og ferdig frankerte returkonvolutter. 


​Vil overvåke status jevnlig

Målet med overvåkningsprogrammet er å dokumentere at vi ikke har revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) på fastlandet i Norge. Dette gjøres ved å samle inn prøver fra rødrev felt i løpet av jaktsesongen hvert år.

- Vi er avhengige av at jegerne er behjelpelige med å samle inn prøvematerialet, som deretter undersøkes ved Veterinærinstituttet. Parasitten kan komme til Norge på ulike måter, både gjennom innvandring av rødrev eller ulv østfra, via hunder og katter som er smitta i utlandet, eller via smågnagere som er ”blindpassasjerer” med varetransporter. For at Norge skal opprettholdes som smittefri sone, med tilhørende krav om behandling ved innførsel av dyr, må vi dokumentere at vi er frie for parasitten. Prøveinnsamlinga fra rødrev er viktig i denne sammenhengen, påpeker fagansvarlig Knut Madslien ved Veterinærinstituttet.​


Kan forandre vår naturbruk​

Revens dvergbendelmark er en parasitt som kan gi alvorlig sykdom hos menneske. Parasitten forekommer i mange europeiske land, men regnes for å være fraværende på det norske fastlandet. Revens lille bendelorm ble påvist i Sverige i 2011, i et område nær norskegrensa. Både Sverige og Norge har fulgt opp med omfattende overvåkningsprogram. I 2012-14 ble dvergbendelormen funnet i 3 av snaut 3000 prøver tatt i Sverige, melder S​tatens Veterinärmedicinska Anstalt. 

Sjøl om det neppe vil vare evig, er det viktig å holde Norge fri for denne parasitten så lenge som mulig: Dersom den etablerer seg her i landet, vil det endre vår måte å bruke naturen på. For eksempel må man være forsiktig med å spise rå bær og sopp, eller drikke ubehandla vann.


- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.