Rein og sunn nyttårsglede på bordet
Publisert 08.02.2016 19:11
Oppdatert 07.03.2016 16:13
Lurer du på hva som skal på middagsbordet nyttårsaften, og har fått dosen med feit julemat? Har du hatt hell i reinsfjellet eller kjenner en reinsjeger, burde valget være enkelt: Reinskjøtt er magert som kylling og inneholder like mye omega 3 som torsk.
​​​​​
Foto: Synøve Dreyer​/ Jakt & Fiske.

Reinsdyrkjøtt kan du nemlig spise med god - for ikke å si rein - samvittighet.

- Reinkjøtt inneholder mer vitamin B, jern, sink og selen enn lam, sau, svin og kylling. Det har like høye nivåer av noen omega 3-fettsyrer som krabbe, scampi, blåskjell, østers og torsk. Reinkjøtt har også bare to prosent fett, noe som gjør kjøttet like magert som kylling, sier forsker Ammar Eltayeb Ali Hassan ved Senter for samisk helseforskning, UiT - Norges arktiske universitet​

I en studie analyserte han kjøtt, lever, talg og beinmarg til 131 reinsdyr i fire fylker og 14 beiteområder. Funnene viser at reinsdyrkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise, også når det gjelder organiske miljøgifter og tungmetall. Eneste unntak er kadmium i levra, men her må du spise tre kg lever i måneden for å nå m​yndighetenes grenseverdi - noe de færreste gjør. 


Sunn fettfordeling

Ifølge Rune Rødbotten ved matforskningsinstituttet Nofima har reinsdyrkjøtt relativt mye omega 3 i forhold til omega 6. Bedre balanse i inntaket av disse fettsyrene kan være en nøkkel til å forebygge fedme, diabetes type 2 og hjerte-/karsykdommer.

- Det lille fettet som er i reinsdyrkjøtt, har en god fettsyrefordeling. I forhold til andre typer kjøtt inneholder det også mye antioksidanter. Men viktigst med viltkjøtt er at det har god smak og er nesten alltid mørt, sier Rødbotten til Aftenposten.


Vill nyttårsmeny

I gjennomsnitt spiser nordmenn 300 gram reinsdyrkjøtt i året. Forbruket har økt for alle aldersgrupper de siste ti åra, spesielt blant de yngste. Og ifølge ei undersøkelse fra YouGov, blir reinskjøtt kun slått av pinnekjøtt og kalkun som middag på nyttårsaften. Jakt & Fiskes sjefskokk Finn E. Hansen lar seg iallfall friste til å sette sammen en vill nyttårsmeny med rein som hovedrett:

- Jeg kommer med et forslag - eller inspirasjonskilde om du vil - til en nyttårsmeny. Til hovedrett har jeg valgt reinsdyrsadel, som er noe av det ypperste av råvarer, men hjort eller rådyr duger også, understreker Hansen.


Hovedrett – reinsdyrsadel med sauterte ​rosenkål og madeirasaus​​​ ​

​Ingredienser til sadel

1,5 kg reinsdyrsadel
Salt og pepper
Smør til bruning
500 g rosenkål
1 sjalottløk
50 g bacon
400 g skogsopp eller sopp fra butikken

​Ingredienser til saus

1 sjalottløk
½ syrlig eple
50 g smør
40 g hvetemel
7 dl god viltkraft
1 dl halvsøt madeira

​Slik gjør du

Fjern eventuelt fettlag fra ryggen. Ta deretter ut indrefiletene. Bein forsiktig ut sadelen fra ribbeina mot ryggen, slik at ytrefiletene henger sammen over ryggbeinet. Fjern sener og hinner. Legg indrefiletene mellom ytrefiletene, brett sadelen sammen, og bind opp med hyssing. Krydre med salt og pepper. Brun sadelen først i panne, og stek deretter til kjernetemperatur på 50 grader (ovnsvarme på 120 grader er passe). La sadelen hvile minst 15 minutter før du tar av hyssingen og skjærer i 0,5 cm tykke skiver med sylskarp kniv.​​​

Slik gjør du

Fres finhakket sjalottløk og eple i smør, uten at det får farge. Løken gir en søtlig kryddersmak, og eplet litt frisk syre. Tilsett mel, og la jevningen bli lett brun. Pass på varmen og rør hele tida, for brent jevning er ikke godt. Tilsett kraft, og la alt koke forsiktig i minst 15 minutter. 

Sil sausen, og smak til med salt og pepper. Ha i madeira rett før servering. Rør gjerne i en smørklatt til slutt, for å få en blank og god saus.​​


Tilbehør og garnityr

Rosenkålen renses og blansjeres (forvelles) i tre minutter, så rett i iskaldt vann. Slik demper du noe av bittersmaken som dominerer rosenkål, samt at den blir ekstra grønn og fin.

Fres opp en finhakket sjalottløk og 50 g bacon i litt smør i en passe kjele. Varm rosenkålen i dette rett før servering. Server med ristet sopp og kokte eller moste mandelpoteter.

Her kan du lese hele oppskriften på Finns ville nyttårsmeny.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.