Strengere reiseregler for Fido
Publisert 04.01.2017 16:00
Oppdatert 04.01.2017 16:11
Strengere reiseregler for Fido
Fra 1. januar har Mattilsynet innskjerpa kravet til behandling mot revens dvergbendelorm. Det innebærer mer planlegging og flere turer til veterinæren dersom du som hundeeier skal ha med Fido til nabolandet.

​​​Parasitten ble for første gang påvist i Sverige i 2010. Den er hittil ikke funnet på det norske fastlandet. Innstramminga kommer fordi revens dvergbendelorm kan gi svært alvorlig sykdom hos mennesker, ifølge Mattilsynet. 

​Innskjerpinga rammer kortere turer: Kravet om at hunden må behandles i utlandet 24–120 timer FØR retur til Norge, betyr at engangsbehandling hos norsk dyrlege før dagstur ikke lenger holder. Alternativet må hunden gå fast på ormekur hver 28. dag.

Du kan lese mer om de nye reglene på nettsidene til Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Kritiske hundeeiere​

Flere hundeeiere mener de nye reglene gjør det unødvendig dyrt og tungvint.

– Dette blir både tungvint og dyrt. I tillegg blir det mye ekstra medisiner for hundene. Jeg har mange ganger reist til Värmland med hundene, men er i tvil om vi fortsetter når de må 2–3 ganger så ofte til dyrlegen, sier Trond Gustavsen fra Krokstadelva til NRK Buskerud​.

– U​ten virkning

Anne-Grethe Sætrang fra Hosle i Bærum tar ofte kortere turer med hunden til Sverige, og i høst jakta hun i Härjedalen. Hun tror innstramminga blir virkningsløs:

– De nye reglene åpner for at hunden kan få pille to dager på rad før turen, men det blir jo dyrere sia veterinær må kontaktes hver gang. Likevel har jeg ikke tro på at de nye reglene vil ha den virkninga Mattilsynet ønsker: Hvis hunden er smitta, må behandling gis inntil 5 dager etter smittetidspunktet for å drepe parasitt og egg. Altså er to raske behandlinger FØR innreise til Sverige helt bak mål, sier Sætrang.

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.