Rypejakta starter nå
Publisert 10.09.2018 08:31
Oppdatert 10.09.2018 08:46
Rypejakta starter nå
10. september er den store dagen for småviltjegerne, med jaktstart på blant annet rype- og skogsfugl. Totalt var det 82 830 jegere som var på småviltjakt sist jaktår.

​Rekordmye ryper

Det er lenge siden det har vært så mye liryper og skogsfugl fra Midt-Norge og sørover, så dette kan bli et toppår. Det er litt mer variert i nord, men stedvis ganske bra. ​

Her er rapportene fra fra de store grunneierne:

Du finner mer informasjon om årets rypetaksering i NINAs artikkel om årets rypejakt.  Det anbefales særlig å ta en titt på Hønsefuglportalen, der alle resultater fra årets taksering er lagt inn.

Ut i nytt terreng?

Skal du prøve deg i nytt terreng i år? Husk å ta forholdsregler når du ferdes i ukjent landskap: Hvert år er det redningsaksjoner etter jegere som har gått seg vill. NJFF vil derfor oppfordre alle jegere til å tenke sikkerhet:

  • Ha med et signalplagg i sekken. Dersom uhellet er ute, vil et signalplagg lette arbeidet for letemannskapene.
  • Lær deg å bruke GPS, kart og kompass. Dette er obligatorisk utstyr i jaktsekken. Sørg for at du kan å bruke det riktig.
  • Last ned "Rett hjem-appen" til NJFF. Dette er et supplement til kart og kompass, men like fullt et nyttig hjelpemiddel som virker også der det ikke er telefondekning.

Rett hjem-appen kan lastes ned på App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.  ​

Rypefakta

Totalt ble 167 000 ryper skutt i løpet av jaktåret 2017/2018. Det er 8 prosent færre enn året før. Nedgangen skyldes hovedsakelig redusert utbytte i Troms og Finnmark. I Sør-Norge fortsatte oppgangen fra året før.

I alt ble 65 000 ryper felt i Nord-Norge i løpet av jaktåret 2017/2018. Det er en nedgang på 31 prosent fra året før. I Sør-Norge økte utbyttet med 16 prosent. Av det totale utbyttet på 167 000 felte ryper var 107 000 liryper og 60 000 fjellryper.

Mye å jakte på

Vi skal heller ikke glemme at småviltjakta omfatter mer enn rypejakta. På resten av småviltjakta er tilgangen ofte god for jegeren, prisen lav og sesongen lang. I "den frie jakta" på hav og fjord er jakta til og med gratis!

Etter rype er ringdue den småviltarten det skytes mest av, og sist jaktår ble det felt 34 800 ringduer. 28 000 ender og gjess, samt 13 000 harer, 21 000 rev og mye annet jaktbart vilt. 

Skitt jakt! 
- Annonse -
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.