Så lenge kan du oppbevare kjøtt og fisk i fryseren
Publisert 18.10.2018 12:52
Oppdatert 24.10.2019 10:51
Så lenge kan du oppbevare kjøtt og fisk i fryseren
Har du vært på jakt- eller fisketur i det siste? Pass på at du merker maten før du fryser den. Magert viltkjøtt har lang holdbarhet, spesielt når det er godt pakket.

​God merking er viktig når det kommer til å dra nytte av råvarene vi høster. Mange har vel endt opp med å klø seg i hodet over hva den klumpen i fryseren er for noe, eller hva plastposen kan inneholde.

Holder du oversikt over hva du har i fryseren og planlegger middagen kvelden før er det lettere å bruke det du har og du slipper å kaste mat.

Pakk godt​​

Man kommer langt med god pakking av råvarene når de skal puttes i fryseren. Hvis du har investert i en vaku​umpakker, kan du glede deg over godsakene vesentlig lenger.​

​Lang glede av vilt​

Hvor lenge kan vilt lagres i fryseren? Magert viltkjøtt har lang holdbarhet, og tåler gjerne ett år hvis det er godt pakket: 

Magert svinekjøtt​​6 måneder
Svinekjøtt med fett3 måneder
Storfekjøtt10-12 måneder
Kalvekjøtt6 måneder
Lammekjøtt10-12 måneder
ReinsdyrkjøttOver 12 måneder
Saltet kjøtt med mye fett2 måneder
Spekemat6 måneder
Innmat
3 måneder

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

​​Bruk nes​​a​​

​​Kjøtt som har ligg​​​​​et lenger enn det som kommer fram i oversikten over, er ikke automatisk farlig å spise, men det vil ikke være like godt lenger. 

Har kjøttet derimot blitt bederva, vil det lukte veldig vondt, og du vil mest sannsynlig oppdage dette uten problemer. I det hele tatt er luktesansen din beste venn når det kommer til å finne ut om mat bør spises eller kastes.

Stor forskjell på fisk​

Fisk har varierende holdbarhet i fryseren, noe som er verdt å merke seg. Det er forskjell på fet og mager fisk. Fet fisk holder i tre måneder, mens mager fisk kan holde i seks måneder. 

Det er ekstra viktig med god emballasje når fisk skal i fryseren. Fisk avgir lukt og smak, noe som kan sette seg i andre matvarer, samtidig som fisken kan få smak av andre matvarer som ikke er pakka godt nok inn. ​​

Opptining​​​​

For å unngå at unødve​​ndig mye kjøttsaft siver ut ved opptining, kan du ​​tine kjøttet opp langsomt og helst i kjøleskap eller kjølerom. 

Du kan gjerne beregne ti timers tining per kilo kjøtt i kjøleskap. Har du hastverk kan du i "nødstilfeller" legge kjøttet i en tett plastpose i kaldt vann, eventuelt bruke tiningsprogram i mikrobølgeovn. Men rask opptining vil alltid redusere kvaliteten på kjøttet. ​​

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.