Se makrellstørjas reiserute
Publisert 11.12.2018 10:37
Oppdatert 11.12.2018 11:57
Se makrellstørjas reiserute
Den grønne streken gjennom de fargede områdene er den mest sannsynlige reiseruta til makrellstørja. Ruta er kalkulert fra lys, trykk, klokkeslett og temperatur. Foto: Keno Ferter, Google Earth
I 33 dager satt satelittmerket på makrellstørja som ble merket i september. 120 mil fra stedet den ble merket falt databrikken av. Vi har for første gang fått uvurdelig førstehåndskunnskap om vandringen og atferden til fisken.

​​​Formel 1-fisken

Det er ikke uten grunn at makrellstørja blir kalt formel 1-fisken. Det er helt vilt hvor mye den svømmer. Makrellstørja kan svømme opp mot 70 km/t, og krysse Atlanterhavet på 50 dager.

Den 8. september satt havforskerene et satellittmerke på en 250 kilos makrellstørje i Øygarden utenfor Bergen. ​– I de 33 dagene merket var på fisken, har den gått fra luftige sprang til dykk på utrolige 487 meter. Den har svømt gjennom temperaturer fra 3,5 – 17,2 grader, sier havforsker Keno Ferter. Han var ansvarlig for prosjektet som skulle merke makrellstørjer på sensommeren.  Den 2,4 meter lange størja har lagt bak seg store avstander. Fisken har svømt mye frem og tilbake, så avstanden kan være dobbelt så lang som det som er blitt registrert. Kartet fra Havforskningsinstituttet​ er en sannsynlig rute.

Førstehåndskunnskap om vandringen

Målet var å kartlegge hvordan verdens største tunfisk beveger seg på det som er makrellstørja sin nordligste front. Planen var å merke 20 størjer, men på grunn av vanskelige forhold ble kun to størjer merket. Den første som ble merket ble dessverre funnet død etter kort tid. Håpet var at brikken som ble festet til størja først skulle falle av etter ett år, da ville forskerne hatt langt større datamateriale. Likevel er det ikke unormalt at merket løsner før tiden. – Vi kan se at denne størja var i live og at merket slet seg, forteller Keno Ferter.  

Fortsetter med merking i 2019

Havforskningsinstituttet planlegger en ny runde med merking neste år. Vi tar med oss alle erfaringene fra i år til å lage et solid prosjekt neste år, sier havforskeren. 

Sportsfiske etter makrellstørje

​Til nå har fritidsfiske etter størja vært forbudt.​ NJFF mener det er viktig å kunne bidra til å framskaffe et best mulig kunnskapsgrunnlag for framtidig forvaltning av størje i Norge. En åpning for fritidsfiske etter arten vil i tillegg til at det er naturlig at fritidsfiskerne får ta del i fisket, kunne bidra til økt kunnskap om størja i Norge. Fiskerimyndighetene må tilgodese fritidsfiskerne med en andel av den norske kvoten for makrellstørje når denne skal fordeles for kommende år. NJFF krever at 2% av den norske kvoten, tilsvarende 5 tonn i 2019, avsettes til et regulert fritidsfiske.​


- Annonse -
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.