Ser du forskjell på elgen?
Publisert 26.09.2018 09:42
Oppdatert 05.10.2018 09:59
Ser du forskjell på elgen?
Elgjakta er i gang og jaktlagene rundt om i landet har fått tildelt kvoter hvor kjønn og alder på dyrene som kan felles er bestemt. Slik har man kontroll på elgbestanden.

​​​​​Likevel kan selv garvede elgjegere ta feil av en ku og en kvige. Står du på post og det er lang avstand og en elg kommer alene er det ikke helt enkelt å aldersbestemme dyret. Erfaring er ofte det som skal til for å bedømme riktig i en slik situasjon.

Små kuer og kviger er vanskelig å skille fra hverandre. Unge okser, halvannetåringer (ofte kalt piggokser) kan ha svært små piggknotter, og fortone seg som kuer/kviger på litt avstand. ​

VG har laget en elg-quiz som du kan prøve deg på. Hvor mange riktige klarer du? (bruker du nettleseren Internet Explorer får du ikke opp selve quizen. Prøv en annen nettleser i stedet). 

Dette skal du se etter

Kalv: Kalver kommer oftest sammen med kua på post. Kalvene er mye mindre enn alle de andre kategoriene. Hodet er kort og trekantet og kalvene har et veldig markert "ragg" på nakken. Ser man derimot en enslig kalv som ligger på bakken på langt hold kan den lett oppfattes som et ungdyr grunnet den korte snuten.

Ku: Har et langt og nesten kvadratisk hode. Markert buk og manke og kraftigere nakke. Gir et mer massivt inntrykk.

Kvige Har et kantete, lubbent, kort hode og høy bringe

Ungdyr: Er ofte kortere, slankere og virker mer langbeinte enn voksne dyr. Det er ikke ferdig utvokst. Hodet og snutepartiet er også klart kortere.

Voksne dyr: Er lengre og tyngre i kroppen enn ungdyr.

Okse: Disse er lett å kjenne igjen da de har gevir. Oksen er mørk mellom lårene og har et bredere bakparti enn kua. Manken er som regel også kraftigere. ​


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Jakthundboka
NJFF livsforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.