Sjøørretmeite: for dere som allerede har litt peiling på meitefiske
Ingar Heum
Publisert 20.03.2020 10:42
Oppdatert 20.03.2020 12:31
Sjøørretmeite: for dere som allerede har litt peiling på meitefiske
Her har en pen sjøørret latt seg overtale av en duppfisket brisling. Foto: Bjørn Pettersen
Stor fisk tar stort agn sies det, og sjøørreten er intet unntak. Sjøørreten er en utpreget rovfisk og særlig de større ørretene lever for en stor grad av byttefisk. ​​Det kan være brisling, småsild, fiskeyngel og kutlinger.

​​​​Fluefiskere og slukfiskere tar også stor sjøørret av og til, men jakter du storfisk er meite det sikreste.

Brisling, brisling, brisling

Skal man jakte på større sjøørret som lever på byttefisk er brislingen agn nummer en. Brisling og småsild får du kjøpt i sportsfiskebutikker eller f.eks. på marinaer som "agnsild". Brisling og småsild er blanke og synes godt i vannet og de lukter mye. Strimler av større sild kan også prøves.

Duppmeite med brisling​

Selve duppen bør ha bærekraft nok til selve agnet og til bly som gir god nok kastevekt. Man bør likevel unngå de tradisjonelle sjøduppene. Makrelldupper og større isopordupper gir mye motstand og selv om sjøørreten kan ta agnfisken med voldsom kraft vil den kunne være svært var for motstanden i en stor dupp. De ideelle duppene til sjøørretmeite er derfor store antennedupper. De er følsomme nok til ikke å skremme fisken og de har god bærekraft. Ikke minst vil den lange signaltoppen (antenna) være godt synlig på lengre hold og i bølger. Slanke sigardupper i isopor og slanke balsadupper fungerer også godt.

sjøørret på dupp.jpg

På grå og kjølige vårdager er ofte en duftende brisling den sikreste løsningen. Foto: Ingar Heum

Fast dupptakkel

Vanligvis fiskes det med faste takkel som innebærer at duppen festes til sena med gummistrikker eller låses med splitthagl. Dette betyr at man ikke kan fiske med lengre takkel enn det stanglengden tillater. Som oftest er dette likevel nok, sjøørreten går sjelden på dypt vann og en agnfisk som henger to meter under overflata på 2,5 til 3 meters dyp er ofte det rette. I noen tilfeller vil man også fiske grunnere og kanskje la agnet bare henge en halvmeter under overflata.

dupptakkel.jpgEt dupptakkel for fiske med mindre agnfisk må ha god nok bæreevne for søkke og agnfisk, men bør samtidig være så følsomt som mulig. Det er viktig at duppen belastes med et søkke som stabiliserer duppen i overflata – kun den fargede signaltoppen skal stikke over vann. Ill: Ingar Heum

Glidende dupptakkel

Duppen kan også fiskes glidende, da kan man fiske på noen flere meters dyp og takkelet er kort i selve kastet. Glidende duppmeite krever en dupp med øye i bunnen eller et gjennomgående hull slik at duppen kan gli fritt på sena. Søkket festes et stykke over kroken, Duppen stoppes på passende fiskedyp ved hjelp av en stoppknute eller en duppstopper i gummi som tres på sena over duppen. Glidefiske krever at stoppknuten eller duppstopperen kan sveives inn på snella eller i hvert fall gjennom de øvre stangringene. Dette krever at stanga ikke har for trange stangringer som bremser kastet.

ingar.JPG

Forankret dupp​

Forankret dupptakkel er enkelt og effektivt. Med et forankret dupptakkel ligger søkket på bunnen og holder det hele på plass som et anker. Duppen henger over og holder agnet opp fra bunnen.  Til dette fisket kan man benytte en vanlig dupp, men det er gjerne ennå bedre å bruke en flottør i nøytrale farger som en bobledupp, ei isoporkule eller rett og slett en vinkork. Stanga bør settes i en stangholder og sena strammes opp slik at man kan se nappet i stangtuppen.

 

forankret dupp.jpg 

Forankret dupp er en god metode i vind og strøm. Enten kan duppen innstilles slik at den ligger akkurat i overflata når søkket hviler på bunnen – da kan man se nappene lett på duppen. Alternativt kan duppen senkes ned og benyttes som en flottør for å løfte agnet over bunnen. Dette er en bedre metode på noe dypere vann eller der dybden er skiftende. Ill: Ingar Heum.

Glidende dupp på dypt vann​

Skal man fiske på større dyp kan man fremdeles benytte det samme takkelet, men duppen må da fiskes glidende og stoppes mot en duppstopper eller en stoppknute som justeres til dypet der man fisker. Dette kan være litt mer utfordrende ettersom det kan ta noen kast før man får justert avstanden slik at duppen ligger akkurat i overflata. Husk at dersom duppen legger seg over på siden betyr det at takkelet er for langt og agnet ligger på bunnen.

Paternoster med dupp

En metode for grunntvannsfiske er å benytte et paternostertakkel hvor søkkefortommen er en del lengre enn krokfortommen. Avstanden fra søkke til dupp skal være litt større enn dypet der man fisker.  Dette betyr at duppen hviler i overflata når søkket ligger på bunnen og agnet henger like over bunnen og blir godt synlig for fisken.

paternoster- med flottør.jpg 

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.