Tips og råd før skytetrening og storviltprøve
Publisert 01.08.2019 10:35
Oppdatert 01.08.2019 13:20
Tips og råd før skytetrening og storviltprøve
Når du blir en bedre skytter, blir du også en bedre og tryggere jeger. Her er gode tips å ta med seg til en skytebane nær deg.

​​​​​​​​Skaper trygghet

​​Gode skyteferdigheter bør være en prioritet for alle som er opptatt av jakt. En jeger som er trygg på våpenet sitt, som skyter regelmessig og har godt treningsgrunnlag, vil rett og slett være en bedre jeger. 

I selve jaktsituasjonen vil man kunne skyte mer presist, noe som minsker sjansen for skadeskyting og unødvendig lidelse for dyrene. Man bygger dessuten opp den sportslige selvtilliten hvis man legger ned tid på å terpe teknikk på skytebanen. Dette bidrar til å øke både reaksjonsevne og handlekraft når fuglen eller haren plutselig smetter fram.

Sikker håndtering av våpen er i seg selv en trygghet for alle som ferdes der det jaktes, enten man er en del av jaktlaget eller ikke.

Dersom du har anskaffet deg et nytt våpen eller byttet ammunisjon, er det lurt å legge ned litt ekstra tid på skytebanen. Selv om ditt nye våpen trolig er bedre enn det gamle, kan det hende du skyter dårligere i starten. Det blir nesten som å starte på nytt, du må finne ut av hvordan kroppen din responderer og bli godt kjent med våpenet.​​


​Gode tips for skyteteknikk

For nye jegere handler det om å lære seg teknikk, bli kjent med våpenet og bli trygg på hvordan kroppen oppfører seg i en jaktsituasjon. For erfarne jegere hand​​ler en tur til skytebanen mest av alt om å forbedre, vedlikeholde og perfeksjonere skyteferdighetene, samt å ta den obligatoriske årlige skyteprøven for storviltjegere. Her er noen gode tips for hva du bør fokusere på.

​​1. Riktig stilling
Skytestillingen er viktig for sluttresultatet. En viktig del av treningen er å finne fram til en utgangsstilling du er komfortabel med og som du kan perfeksjonere. Å skyte stående med hagle stiller ekstra krav til fotstillingen – ca. 45 grader på skyteretningen er anbefalt, med litt ekstra vekt på fremre fot og litt slakk i knærne. Den første riflestillingen de fleste lærer, er liggende. Rett rygg er viktig, med rett akse fra nakken og gjennom kroppen. P​​​​lassering av albuen er også viktig for balanse og komfort. Å trekke opp et bein for å få magen litt opp fra underlaget anbefales for å unngå at pulsslagene dine påvirker skytingen, men samtidig ikke så mye at det går utover balansen. Stående med rifle gir ikke samme stabilitet, og er vesentlig tyngre for kroppen. Så det er best å skyte med en stilling som gir litt støtte.

​2. Pusteteknikk
God pusteteknikk hjelper deg med å holde roen både fysisk og mentalt når du er på jakt. Ikke hold pusten, men ta et par dype luftdrag og pust ut før du trekker av. Tenk på pustingen som en integrert del av skyteteknikken.

​3. Hold våpenet riktig
Skyter du med hagle og er nybegynner, kan det være fornuftig å starte med hagla i skulderen. Hold geværet ca. 45 grader i vinkel opp, kinnet ned på kolben. Ute på jakt vil du derimot ofte oppleve at du ikke alltid rekker å legge våpenet i skulderen. Da er et godt tips å følge målet med munningen i samme bevegelse som man får plassert geværet i sku​​​lderen. Ikke stopp bevegelsen, men fullfør den når du trekker av mot målet. Ikke bruk armene for mye, bevegelsene står hofter og knær for.

​4. Bekledning
Et godt tips er å ha på deg de samme klærne på skytebanen som du skal bruke når du jakter – da blir treningen mest mulig realistisk. Trener du med lette klær og jakter i klær som er tykkere, blir både bevegelser og følelse annerledes, noe som kan påvirke kvaliteten på skytingen din ute på jakt.

​5. Gjentakelse, gjentakelse, gjentakelse
Tren heller litt og ofte, enn å ta skippertak. Gjentagelser av alle aspekter ved skytetreningen gir deg bedre kontroll og en grunnleggende ro som kommer godt med på jakt. Tenk som en sportsskytter, som også trener mentalt på å «se» hele situasjonen, fra viltet kommer inn i synsfeltet, sikting, bevegelse, plassering og avtrekk.

​Tips til nye jegere

Er man fersk jeger, kan det føles fremmed å besøke skytebanen for første gang. Mye vil være nytt og uoversiktlig, og man er redd for å gjøre feil. Når du først har avlagt jegerprøven og du er kvalifisert for å jakte, trenger du å ​praktisere våpenbruk, og skytebanen er stedet hvor du legger grunnlaget for det som kan bli en lang og givende jegerkarriere.​

​1. Hvor kan jeg skyte?
Mer enn 350 av våre lokalforeninger har egne skytebaner, og sannsynligvis har du en rett i nærheten av deg. Her finner du oversikten over banene med kontaktopplysninger til lokalforeningen. Du finner også oversikt over skytebaner i NJFF-appen. (App Store og Google Play). ​​For informasjon om åpningstider, kurstilbud og annen informasjon om din nærmeste skytebane, anbefaler vi å ta kontakt med den lokale jeger- og fiskerforening.

2. Hva må jeg ha med til skytebanen?
Hørselvern, våpenkort og kontanter (det er ikke alle baner som tar Vipps.). Skal du skyte opp til storviltprøven med rifle, må du ha med Trenings- og jaktpatroner og jegeravgiftskort.

​3. Hvem lærer meg opp på skytebanen?
De fleste lokallag i NJFF tilbyr jevnlig kurs for nybegynnere og ungdom, og har også egne jentekurs. Instruktørene er gjerne gode hagle- og rifleskyttere med flere års jakterfaring. De har tatt instruktørkurs, og må også gjennomføre et oppdateringskurs hvert femte år. De er en flott kunnskapsressurs, som du som er fersk jeger vil ha stor glede av på skytebanen. En skyteleder, også kalt standplassleder, er ansvarlig for aktiviteten på skytebanen.

​4. Hvilke regler gjelder på skytebanen?
Det er på skytebanen som ellers i samfunnet – noen regler er skrevet ned, andre handler om kutyme og er ikke nødvendigvis nedfelt noe sted. Spør en instruktør eller standplasslederen om du lurer på noe. De følgende reglene er viktige:

  1. Våpenet skal bæres åpent og tomt for ammunisjon, brukket våpen eller tilbaketrukket sluttstykke.
  2. Hold orden på ammunisjonen.
  3. Berør ikke annen skytters utstyr uten hans eller hennes samtykke.
  4. Hold barn borte fra standplass og sikkerhetssone.
  5. Lading skal bare skje på anvist standplass, og etter anvisning av standplassleder.
  6. Ladd våpen skal alltid peke i skyteretningen.
  7. Når sikkerhetsmerke vises, skal ammunisjon straks tas ut av våpenet.
  8. Bruk hørselvern.​

​5. Hvilken form for skyting kan jeg drive med?
Det vanligste er å skyte på blink eller på leirduer. Leirdueskyting med hagle er utmerket trening for haglejegere, og det finnes leirduebaner som simulerer de fleste jaktsituasjoner. Skal du på elgjakt eller jakte annet storvilt med rifle, er du pålagt årlig å gjennomføre 30 obligatoriske treningsskudd, samt ta storviltprøve. Treningsskuddene kan avgis på valgfritt mål, for eksempel kan de skytes på dyrefigurer eller løpende elg. Ta kontakt med din lokale forening for mer informasjon.​ Les mer om jaktskyting her.​​

Tips til hagleskyting
Rifleskyting for storviltjegere


- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.