Slik hindrer du spredning av Gyro-smitte
Publisert 20.06.2018 09:01
Oppdatert 20.06.2018 11:01
Slik hindrer du spredning av Gyro-smitte
Gyrobehandling i Vefsna
Slik hindrer du spredning av Gyro-smitte
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris (Foto: Veterinærinstituttet)
Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er en av de mest alvorlige sykdommene som har rammet norske laksebestander. Nå som laksefisket er i gang må alle som ferdes ved elver og ferskvann bidra for å hindre spredning av smitten.

​​​​Parasitten Gyro kan ta livet av hele bestander villaks i smittede elver. Den overlever i flere dager i fuktige omgivelser og spres med fisk, garn, fiskeutstyr, ​kanoer og vann fra smittede vassdrag og anlegg. 

Slik hindrer du smittespredning: 

  • ​Ikke​ flytt eller sett ut fisk uten tillatelse fra Mattilsynet eller Fylkesmannen.
  • ​Vask og sløy fisken kun der du fanger den.
  • Tørk eller desinfiser utstyr før du flytter det mellom eller innen vassdrag.
  • Bare slå ut vann i samme vassdrag som du hentet det fra.
Brudd på disse tiltakene er straffbare! 


Dyrt å bekjempe parasitten​​

I slutten av mai ble Lærdalselva for første gang åpnet for ordinært fiske siden elven ble smittet av den dødbringende parasitten. Bekjempelse av smitten med offentlige midler har vært en lang og dyr prosess, men det har virket. Av de opprinnelig 50 infiserte elvene er det nå bare 7 igjen som er smittet, men fortsatt ikke behandlet. Arbeidet i disse siste elvene har startet, og i beste fall vil Norge være gyrofritt innen 2029.​

​Her kan du lese om hvordan Drammensvassdraget kan bli gyro-fritt.​

Ikke flytt fisk

Gyro kom til landet gjennom import av laks fra Sverige på 1970-tallet. Vi fikk den gangen en lærepenge, som siden har kostet nasjonen milliarder av kroner i bekjempelse og tapte inntekter. Vi lærte da at flytting av fisk ikke må forekomme. Det er i tillegg ulovlig. Norsk villaks er lite motstandsdyktig mot parasitten, men ved å følge disse forholdsreglene kan vi forebygge videre smittespredning og fortsatt fiske i elvene våre! 

Les mer om hindring av smitte på Mattilsynet.no.​


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.