Slik lager du et deilig rypemåltid
Publisert 12.09.2018 13:21
Oppdatert 13.09.2018 08:53
Slik lager du et deilig rypemåltid
Foto: Håvard Andersen
​​​​​​Har du noen ryper igjen fra fjorårets fangst i fryseren, eller skal du på rypejakt og har forventninger om å komme hjem med middag? Her får du en oppskrift alle kan lykkes med.

​​​Da småviltjakta startet 10. september, var NJFF tilstede på God morgen Norge og snakket om dette. Samtidig viste Wenche Andersen hvordan man tilbereder rypefangsten. ​

Rosastekt rypebryst med kremet saus tilberedt i panne på stormkjøkken eller over bålet.

Flå rype

Frosne ryper halvtines. Legg rypene eventuelt i litt vann før flåing for å unngå at fjør fyker rundt.

  1. Kutt av føttene midt på kneleddet/leggen.
  2. Vingene kuttes av i «albue»-leddet og hodet midt på halsen
  3. Legg rypa på ryggen og finn brystbenet:kjenn med fingertuppene og gni lett slik at skinnet med fjøra løsner (rypa har to skinn/hinner, det ytterste er en tynn hinne som fjørene sitter på)
  4. Bruk fingertuppene og flå/trekk lett av hinnen som fjørene sitter på (nesten som å kle av en frakk).

Når det er gjort, ta ut innmaten. Ta vare på hjerte, lever og krås. Dette brunes sammen med skroget og kokes til kraft.

Skjær ut rypebrystene, bruk en skarp kniv, følg brystbenet og skjær ut brystfiletene (en og en). Det skal være minst mulig kjøtt igjen på benet.

Når du tilbereder rype hjemme/på hytta kok kraft på skroget. Rypeskrogene deles i biter og brunes i smør i en gryte sammen med hjerte, lever, lår og krås.

Tilsett vann, grønnsaker og krydder og la det småkoke i 30-40 min. Tilsett fløte og rognebærgelé og kok til sausen begynner å tykne (uten lokk). Sil og smak til med salt og pepper.

Rypemiddag

  • 6-8 rypebryst (normalt beregnes 2 stk rypebryst pr person, dvs. 4 ryper)
  • salt, pepper
  • timian, enebær
  • seterrømme
  • soppsoya (soppgleder)

Stek rypebrystene i smør i varm panne, til de er gylne. Krydre med salt, pepper og knust timian og legg over i et ildfast fat.

Stek rypebrystene videre i varm stekeovn ved 125ºC i 8-10 min. De bør ikke gjennomstekes da blir de tørre og seige.

La rypebrystene hvile ca 10 min før servering.

Tilberedning på bål:

Tilsett løk i båter, grønnsaker i strimler og urter/knust enebær (kan sløyfes) i stekepannen rypebrystene er stekt i.

La surre noen minutter.

Tilsett rømme, kok til sausen tykner, smak til med tyttebær, soppgleder/soppsoya og eventuelt mer krydder.

Kilde: Wenches kjøkken, God morgen Norge.​ 


Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.