Slik lykkes du med reinsjakta
Publisert 13.08.2019 09:03
Oppdatert 07.08.2020 10:01
Slik lykkes du med reinsjakta
Stine Hagtvedt fikk full klaff på villreinjakta. Foto: Eivind Lurås.
Eivind Lurås er en lidenskapelig villreinjeger. Har du tenkt deg på reinsjakt i høst så har Eivind noen tips til deg før du skal ut i fjellet.

​​​​​​​20. august starter villreinjakta og den varer ut september. Hvert år felles det mellom 4000 og 5000 villrein i løpet av jakta​. Reinsjakta er krevende, og mange faktorer spiller inn for en vellykket jakt. 

Eivind Lurås jobber som fagkonsulent på Jakt og Fiskesenteret. Han har jaktet de fleste villreinområdene i Norge og har noen hundre villrein på samvittigheten.​ Siden han er oppvokst i Tinn kommune, på kanten av Hardangervidda, så har reinsjakt alltid vært viktig. ​Her deler han side beste tips! 

Seks tips til reinsjakta

  1. Bli kjent i området, finn trekkveier og gode utkikksposter. Prat med de som er kjent i området. Jaktoppsyn, andre jegere eller noen av "gamlekara" kan være bra å prate med.

  2. Se an vær, vindretning og hvor dyrene står i ditt område. Planlegg jakta ut fra det. Har du mulighet for å vente med å reise til forholdene er perfekte så er sjansen for å lykkes mye større. Tenk at du skal være i forkant av dyrenes bevegelser hele tiden.

  3. Hold deg høyt i terrenget med god oversikt, men ikke gå i silhuett! Pass på vindretningen, og gå mest mulig i motvind. Hvis du må gå i medvind hold deg langs høydedrag og høyt i terrenget. Den vanligste feilen i villreinfjellet er at det blir gått for mye. Sitt rolig på gode utkikksplasser, bruk kikkerten aktivt. Villreinen er nesten i konstant bevegelse og sannsynligheten for å få øye på dem er størst når du sitter et slikt sted.

  4. Husk at du ikke er alene i fjellet, det er lett å ødelegge for andre jegere uten selv å legge merke til det. Vær oppmerksom på alt rundt deg hele tiden og aldri skrem dyr unødig eller når andre jegere stiller innpå. Når flere jegere er innpå samme flokk så er godt samarbeid helt avgjørende. Det ivaretar sikkerheten, øker sjansene for at flere får felt sine dyr og gjør jaktopplevelsen for alle mye hyggeligere.

  5. Når du smyger på og kommer innpå dyrene er det viktig å bruke den tiden du trenger.Støkker du så forsvinner sjansen din. Når du er i posisjon, behold roen, velg ut dyr, ha overblikk over flokken. Det letteste er å finne frie dyr fremst eller bakerst i flokken, husk sikker bakgrunn og ikke andre dyr i skuddlinja. Ligg alltid rolig etter skuddet, ikke skrem flokken, det kan gi flere skuddsjanser både for deg eller for andre jegere.

  6. Ha utstyret i orden. Kle deg med signalfarger slik at du er lett å se for andre jegere. Ta med en god håndkikkert, en god sekk som håndterer ei skikkelig kjøttbør, en god kniv som du kan både vomme, flå og partere med og vindtette og vanntette klær og sko er nødvendig da været i fjellet utover i september kan være ugjestmildt. Rifla di må være godt innskutt, gjerne med 4-5cm overslag på 100m da avstandsbedømmelse i fjellet kan være svært vanskelig.​

Skitt jakt! 

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.