Slik lykkes du på rådyrjakt med hund
Publisert 25.09.2019 10:40
Oppdatert 05.10.2020 09:11
Slik lykkes du på rådyrjakt med hund
Foto: Gina Aakre
25. september startet den ordinære rådyrjakta, hvor det er lov å jakte geiter og kje i tillegg til bukk. Du kan jakte med hund, og det er lov å jakte med hagle. Rådyrjakta varer til 23. desember.

​​​​​Ti tips for rådyrjakt med hund​

  1. Slipp hunden i et område du vet rådyrene pleier å beite. Er det sporsnø får du gode indikasjoner på hvor rådyrene står i terrenget. Vær tålmodig og la hunden finne frem til rådyrene på egenhånd.

  2. Har det vært flere dager med regn og du får et væromslag, vil ofte dyrene bevege seg mer og dermed bli lettere å finne for jakthunden.

  3. Stå stille på post. Prat minst mulig å jaktradio og hold deg i ro på posten.

  4. Velg gjerne å postere på små forhøyninger i terrenget. I los vil ofte rådyret velge å løpe opp på disse forhøyningene for å orientere seg om hunden og avstand til denne.

  5. Et rådyr vil gjerne velge samme rute som forrige gang den ble loset på. Bruker du WeHunt eller Garmin kan du lære mye i forhold til hvor dyrene løper og hvor du skal postere neste gang.

  6. Vær bevisst vindretningen. Ikke velg poster hvor du kaster lukt mot det området du tror dyrene vil passere.

  7. Et rådyr kan ligge langt foran hunden som er i los. Vær derfor helt klar når hunden loser mellom 600 og 200 meter fra deg. Loser hunden nærmere enn 200 meter er det gjerne snakk om sekunder før du hører rådyret/rådyret dukker opp i synsfeltet.

  8. Skyt aldri på rådyr med høy fart. Det er også stor fare for bomskudd hvis du skyter rådyr på lange hold. Unngå derfor dette.  

  9. Skyter du på et rådyr som ikke faller på stedet er det viktig å gi rask beskjed til de andre deltagerne i laget om type dyr og retning. Når hunden kommer skal du alltid koble denne, og deretter vurdere behovet for ettersøk. Husk at du alltid er pålagt å ha tilgang til godkjent ettersøkshund.

  10. Er det kaldt kan det være lurt å bruke engangs varmeposer til å putte i sko, votter, m.m. Varm drikke på termos fungerer også bra for å holde varmen. Skal du fyre bål på post, må du unngå å knekke kvist. Blir det svært kaldt bør du vurdere å kutte ut jakta for å spare hunden. ​


- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.