Små fluer og stor fisk - myggfiske for nybegynnere
Øyvind Fjeldseth
Publisert 15.05.2018 12:06
Oppdatert 15.05.2018 14:00
Små fluer og stor fisk - myggfiske for nybegynnere
De første ukene etter at isen har gått er en vanskelig tid å få fisk på flue, men med litt grunnleggende kunnskap kan det bli en av de mest spennende periodene. «Fjærmyggfiske» starter så fort isen går på våren og forsommeren.

​​​Fjærmygg

Fjærmygg er det aller vanligste og mest tallrike insektet i våre innsjøer. Fjærmyggen ligner på vanlig stikkmygg, men stikker ikke. Navnet har den fått av de fjærlignende antennene.

Bare i Norge har vi ca 600 kjente arter. Å gå inn på artsnavn gir mindre mening når en skal tilnærme seg fisket. Da er farge, størrelse og bevegelsesmønster langt viktigere.

Fjærmyggen lever første delen av livet som larve mer eller mindre nedgravd i bunnsubstratet – noen er planteetere i larvestadiet, andre rovdyr. Hvor lenge de bruker på larvestadiet varierer fra art til art og med hensyn til hvor en er i landet – i kaldt vann bruker de lengre tid. Når de er klare til å bli voksne forpupper de seg og stiger opp mot overflaten, hvor den bryter ut av puppeskallet og kommer opp på overflaten som voksen fjærmygg. Hvor raskt denne «oppfarten» tar varierer, men det kan være alt fra noen få sekunder til flere timer. I det siste tilfellet henger puppene lenge oppunder vannoverflata og er et lett og viktig bytte for ørreten. En kan alltid spørre seg hvorfor et så lite insekt er viktig for ørreten, men årsaken er ganske enkelt at de finnes «overalt» og svært ofte i svært store mengder.

Valg av flue

Ideen er å imitere fjærmygg som har forpuppet seg og stiger opp mot overflata, henger i vannfilmen, eller står på vannet som voksne insekt. Det finnes mange fluemønstre til dette myggfisket. Felles for dem er at de stort sett er lett dressede. Med det mener vi at det er tynn kropp og sparsomt med fjær. Noen er laget med flyteelementer eller hackle slik at de skal flyte helt i overflata, andre er dresset for å synke i ulike hastigheter.


Foto: Pål Andersen

Her ligger en flott bindebeskrivelse av en klekkende fjærmygg bundet av Barry Ord Clarke.

Nettsiden «Thefeatherbender» er for øvrig en veldig fin side som vi gjerne anbefaler.

Slik fisker du fjærmygg

Om våren når isen har gått, er fjærmyggen blant de første insektene som «klekker» - dvs kommer opp til overflata for å bli voksne landinsekter. Ørreten beiter veldig aktivt på dem i denne perioden. Vakene er ofte forsiktige sipvak, men ikke la deg lure, selv store ørreter beiter på fjærmygg. Her er det duket for en skikkelig overraskelse når fisken tar.

Du kan godt myggfiske fra land, men ofte er det en stor fordel å fiske fra flytering eller båt, da klekkingen gjerne skjer over nokså dypt vann et stykke fra land.

Et greit basisutstyr er en fluestang i klasse 4-5 med flyteline.

Fjærmyggpuppene er gjerne langt større enn det det voksne insektet skulle tilsi. Krokstørrelser på imitasjonen er 14-12, men enkelte ganger kan til og med krokstørrelse 10-8 være rett valg. Bruk tynn fortom – gjerne helt ned i 0.10 mm, selv om det går fint å fiske med type 0,14 mm også.

Du kan fiske med ei flue på fortommen, men effektiviteten øker betraktelig om du øker til to fluer. Dersom du skal fiske med flere fluer er en enkel rigg å begynne med en vanlig 9-fots-fortom med 0.14 mm i spiss. I enden av denne festes en mikroring. På denne skjøter du på ca 1,5 meter enten med med  0.16 mm (eller tynnere om endeflua skal festes i denne). Dersom du ønsker to opphengere festes nok en gang en mikroring i det som nå er enden av fortommen før du setter på ca 1,5 meter med passende tykk fortomspiss ut til endeflua. I de to mikroringene festes det hver sin tafs på ca 15 cm hvor opphengsfluene knytes fast.

Du finner en del gode illustrasjoner av ulike oppsett for myggfiske her. 

Dette blir for de fleste en veldig lang fortom, men med litt trening går det overraskende greit å kaste med den. I hvert fall om en er ute på vannet. Om en ønsker en kortere fortom kan en redusere avstanden fra lina til første flue til ca 1,5 meter, men helst ikke så mye kortere enn det. Noen velger også ha noe kortere avstand mellom opphengerne. Fra ytterste til innerste flue bør det av praktiske hensyn ikke være lengre enn ca en stanglengde. Dersom du skal benytte flere fluer på fortommen er det to prinsipielle sammensetninger du bør kjenne til. Den enkleste er å ha den tyngste flua i enden av fortommen for så å ha suksessivt lettere imitasjoner oppover langs fortommen. Det andre oppsettet kalles washline, og er som navnet tilsier tenkt å henge som ei tørkesnor i vannet – det oppnår en ved å ha ei flytende flue i enden av fortommen og la fluene over denne være synkende.

Dersom du ikke er komfortabel med å fiske med mange fluer på fortommen, så finnes det en svært enkelt og til tider veldig effektiv metode som består i å knyte en 30-60 cm lang senestump i krokbøyen på ei real tørrflue, og feste en synkende fjærmyggimitasjon i enden. Tørrflua funger i praksis som en dupp….men kan også være et mål i seg selv for ørreten – vær klar for alt fra subtile napp i endeflua til voldsomme slag på «duppen»

Uavhengig av oppsettet skal du huske på at dette er insekter som i hovedsak beveger seg sakte. Ofte tar fisken når du ikke beveger fluelina i det hele tatt, og om du beveger den så er det normalt mest effektivt å gjøre inntrekket (hand-twist) sakte, gjerne veldig sakte. Ofte er bevegelsen som skapes av vind og drift mer enn tilstrekkelig.

Her må du nesten bare prøve, feile…og kanskje lykkes litt.

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Gjensidige2019
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.