Makrellen er på sitt aller beste om sommeren, og det er like godt å helgrille makrell som å steke fileter. Rømmesaus og agurksalat er tradisjonelt oftest brukt som tilbehør, men smørdampet sommerkål, potetsalat og kremet spinat passer også godt til både grillet og stekt makrell.
Fra land: Her lønner det seg å stå i samme område hvis du vet det er en god makrellplass. Duppmeite eller slukfiske med opphenger er svært effektivt. Bruk sluker som du kan holde rett under overflata. Litt rykk og napp øker fangsten.
Fra båt: Makrellen flytter seg i stor fart. Det enkleste er å dorge med makrellhekle eller sluk. Da dekker du store områder. Før eller siden finner du makrellen.
Ingredienser4 porsjoner:
Agurksalat:2 ss vann2 ss eddik1 ss sukker1 agurk
Smørstekte poteter:16 små poteter3 ss smør1 ts salt1 ts pepper
Stekt makrell:4 stk makrell4 ss hvetemel1 ss salt1 ts pepper2 ss smør
Rømmesaus:1 ss hvetemel3 dl rømme2 ss melk1 ts salt1 ts pepper
Start med agurksalaten da den blir bedre jo lenger den står kaldt før servering.
Agurksalat:
Bland sammen vann, eddik og sukker. Rør til sukkeret er løst opp.
Del agurken i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Vend agurkskivene inn i laken.
Smørstekte poteter:
Blansjer potetene med skall i kokende vann i 5 minutter.
Hell av vannet og krydre potetene med salt og pepper.
Varm opp en stekepanne med smør på middelshøy varme og stek potetene møre.
Stekt makrell:
Fileter makrellen.
Ha mel, salt og pepper på en asjett og vend makrellfiletene i blandingen.
Varm opp en stekepanne med smør til middelshøy varme.
Stek filetene i ca. 2 minutter med skinnsiden opp. Deretter i ca. 2 minutter med skinnsiden ned til skinnet er crispy og gyllent. På denne måten vil ikke filetene krølle seg.
Ha filtene over på en fjøl. La stekefettet være igjen i stekepannen.
Rømmesaus:
Strø hvetemel i stekepannen og rør det inn med stekefettet.
Tilsett rømme og visp i sausen til du har en kremet og fin konsistens. Om sausen er for tykk kan du og spe med litt melk til ønsket konsistens.
Smak til med salt og pepper.