Størjefisket har startet
Espen Farstad
Publisert 24.08.2018 09:36
Oppdatert 24.08.2018 19:45
Størjefisket har startet
Utstyret som brukes er avansert. Foto: Espen Farstad.
For første gang i nyere tid er det sportsfiskere på jakt etter makrellstørje i norske farvann, men kun i forskningens tjeneste. Spenningen hos fiskerne er stor!

​​​​Havforskningsinstituttet (HI) står for forskningsprosjektet, der målet er at man i løpet av en drøy måneds tid skal klare å fange 20 makrellstørjer, merke dem med satelittsendere, og slippe dem løs igjen. Slik skal man samle inn ny kunnskap om vandringsveier og levesett hos størja. Sportsfiske er den anbefalte fangstmetoden fra den internasjonale tunfiskkommisjonen, da den regnes som mest skånsom for den potensielt kjempestore fisken.

Det var en forsamling tente sportsfiskere som ble drillet i prosedyrene rundt forskningsprosjektet på et informasjonsmøte på Hellesøy i Øygarden utenfor Bergen, dagen før fisket startet. En erfaren størjemerker fra Tasmania var hentet inn, for å bistå forskerne fra havforskningen i å håndtere den innfangede størja, og få festet den kostbare satelittsenderen på korrekt måte.  
Keno Ferter fra HI leder prosjektet med myndig hånd, og gikk gjennom alt fra sikkerhetsprosedyrer til håndetring av fisken. Det er satt klare krav til både fiskere og utstyret som skal benyttes. 36 fisketeam søkte om å få delta i prosjektet, drøye 20 fikk tillatelse.


Keno Ferter fra HI som leder prosjektet. 

NJFF deltar som samarbeidspartner

NJFF deltar som samarbeidspartner med havforskningsinstituttet, som et bindeledd mellom fiskere og forskere. NJFF har som mål å få åpnet opp for ordinært sportsfiske etter makrellstørje, men er tydelige på at det er et forskningsfiske som foregår nå.
- Det vil allikevel gi oss mye erfaring og et bedre grunnlag for vårt arbeid for at også sportsfsiskerne skal få sin rettferdige andel av størjekvoten på sikt, sier Øyvind Fjeldseth, fiskekonsulent og den som arbeider med saken for NJFF.
- Det er for tidlig å spå utfallet av saken, men det er planlagt et møte med Fiskeridirektoratet i løpet av høsten, så får vi se.

Voldsom spenning

Blant sportsfiskerteamene er det investert mye tid og mange kroner i fiskeutstyr for å hanskes med størja. Sneller og stenger i en dimensjon man knapt visste fantes ble tatt fram og gått over før fisket startet. Her var det også spesiallagde landingskroker og fantasifulle tunfiskdummies til å henge etter båten, det står kort og godt ikke på utstyret! Spenningen er stor. Er det observert noe størje de siste dagene? Er makrellen kommet i alle årsklasser? Hvor ligger de kommersielle størjefiskerne? Spørsmålene og diskusjonen gikk hett mens utstyret fikk en siste sjekk.


David Lundquist tar en siste test av utstyret. ​

Smått historisk

Fredag morgen kl 07.00 gikk startskuddet for det smått historiske forskningsfisket etter makrellstørje. Om dagen vil bringe makrellstørjer vet ingen, men njff.no vil følge fisket tett og holder deg oppdatert.


Satelittmerket som skal festes på størja. 

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.