Ta bedre bilder med mobilen
Publisert 08.06.2020 12:33
Oppdatert 24.06.2020 09:54
Ta bedre bilder med mobilen
Her er 10 kjappe tips som hjelper deg med å ta bedre bilder. Husk også å delta i sommerens fotokonkurranse.

​​​1. Bli kjent med mobilkameraet ditt​

Det er mange forskjellige telefoner med varierende bildemuligheter. Utforsk og prøv ut de forskjellige funksjonene og bli trygg på dem. 

2. Tørk av linsa

Fett og fingermerker på linsa er dumt. Gjør det til en vane å ha med en mikrofiberpusseklut og tørk av linsa før du tar bilder. 

3. Fotografer folk forfra

Bilder av folks rygg er kjedelig og dessverre veldig vanlig, særlig når det gjelder fiske. Det er lov å jukse. Gå ut i vannet foran fiskeren og få et godt bilde forfra. Det trenger ikke være rett forfra, bare det ikke er bakfra.

4. Komposisjon og utsnitt​

Gå nærmere og velg et utsnitt, fremfor å ta store bilder med mye detaljer. Bildet skal ofte ut på snap eller instagram og sees da på en mobiltelefon, altså en liten skjerm. Da forsvinner detaljene. 

"Det gylne snitt"-regelen
Tenk deg at du deler opp bildet ditt i ni deler. Plasser objektet eller det som skal fotograferes ca. 1/3 inn fra kantene. Dette gjelder fra sidene og fra topp/bunn. Noen mobilkameraer har et rutenett eller en "grid" du kan legge over bildet, når du fotograferer. Plasser noe i forgrunnen for å skape dybde i bildet. 

Utforsk perspektiv
Fugleperspektiv er bilder tatt ovenfra og ned og kan gi en opplevelse av oversikt, men også avstand og ekskludering. Fotograferer du folk ovenfra blir de små og ofte underlegne. Froskeperspektiv er bilder tatt nedenfra og opp. Om du tar bilde av en person vil han eller hun fremstå mektigere og større. Slike bilder oppfattes ofte som at objektet har makt og kraft. 

Dette emnet er stort. Bruk nettet og søk på komposisjon og utsnitt. 

5. Bearbeiding av bilder

Det er mye du kan gjøre med et bilde for å gjøre det bedre. For eksempel justere fargetemperaturer, fargemetning, fargekorrigering, eksponering og beskjæring. Det finnes også en mengde filtre og effekter. Ikke bruk disse når du tar bildet. Lek med justeringer og filtre etter at du har tatt bildet. Da ødelegger du ikke originalbildet. Det finnes mange apper som kan gjøre mye med bildene dine. Prøv deg frem for å se hva du liker. 

6. Ta mye bilder

Tar du mange bilder har du mye å velge blant. Det kan hende objektet blunker akkurat når bildet tas. Da er det greit at du tok 5-6 bilder av den situasjonen. Da har du i alle fall et hvor objektet ikke blunket. Velg det beste, så kan du eventuelt slette resten.

7. Foto er lys

Mobilbilder bør tas i best mulig lys. Midt på dagen er det hardt lys. Det vil skape harde skygger. I overskyet vær vil skyggene viskes ut eller være myke. Vurder lyset ditt og hvordan du vil bruke det. Skygger kan være effektfulle. 

8. Ikke bruk zoom

Gå nærmere eller lenger unna. Bare ligg unna zoomen. Jo nærmere du zoomer, jo mer forringer du bildet ditt. 

9. Beveg deg

Hvordan står objektet i forhold til lyset eller bakgrunnen? Blir bildet bedre om jeg flytter meg, finner en annen vinkel eller kanskje ber objektet flytte litt på seg. Legg merke til hvordan lyset endres, skygger flytter seg, bakgrunner endrer seg eller du kan skjule elementene som forstyrrer. ​

10. Lagre bildene dine i skya

Husk å ta sikkerhetskopier av bildene dine. De fleste av oss har opplevd å ødelegge eller bli frastjålet telefonen, eller på en annen måte miste eller ødelegge bildene. Det er kjedelig. Benytt deg av skylagringstjenestene og ta sikkerhetskopier så fort du har mulighet. Da får du også tilgang til bildene dine, uansett hvor du er. 

For å bli god til å ta bilder med mobiltelefon må du jobbe litt. Bli kjent med kameraet og alle funksjonene. Ta mye bilder og prøv ut nye ting. Noe funker, noe funker ikke, men da vet du det. 

Lykke til og husk å delta i sommerens fotokonkurranse! 


- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Bilforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.