Ta vare på våpenet ditt
Publisert 02.05.2017 11:49
Oppdatert 20.03.2020 14:17
​​​Glemte du å pusse børsa før du avsluttet jakta i fjor? Våpenet har ikke vondt av en liten overhaling i ny og ne. Her er tips til noe du kan gjøre hjemme nå når skytebanene er stengt.
Ta vare på våpenet ditt

​​​​​​​​​Det er flere som slurver med våpenpussen. Etter en lang dag ute, er man gjerne sliten og klar for godstolen.​ Nå som du venter på jakta, og før du har tenkt deg på skytebanen, sett deg ut i vårsola og gi børsa en puss som kan forlenge l​​evetiden med flere år. ​​Puss og stell av våpen​​ er viktig for å opprettholde presisjon og funksjon. Med jevnlig stell varer også våpenet lenger.​

Vedlikehold av me​​tallet 

Våpenets metalldel er løpet og låsekassa.

- Etter bruk bør våpenet alltid rengjøres, slik at våpenet ikke ruster og patronforurensning setter seg fast. Først demonterer du våpenet og fjerner all synlig fuktighet. Bruk gjerne papir. Deretter rengjør du løpet innvendig med nitrosolvent-olje. Denne kjøper du i våpenforretninger. Så tørrpusser du løpet og gir våpenet en runde med en tynn film av våpenolje på alle metalldeler, innvendig og utvendig, oppfordrer jaktkonsulent i NJFF, Vidar Nilsen. 

​Unngå fingeravtrykk, da dette fort gir opphav til rust. Husk alltid å tørrpusse løpet før du begynner å skyte igjen. 

Vedlikehold av skjef​​tet 

Skjeftet består av forskjeftet og geværkolben. ​

- De oljebehandlede skjeftene er enklest å vedlikeholde. Det finnes egne skjefteoljer som du enkelt gnir inn i treverket. Det er spesielt aktuelt før og etter regnværsdager. Skjefteoljen skal ikke over på metallet, fortsetter Nilsen. 

Enkelte våpen har lakkerte skjefter. De tåler mye, men er vanskelig å vedlikeholde på egenhånd. Først må lakken fjernes, og deretter skjeftet pusses. Treverket må fuktes, og deretter pusses på nytt. Så jobbes oljen inn i flere omganger, før overflaten behandles med fin stålull. 

- Du har mye igjen for å ta vare på børsa di. Ikke bare beholder du våpenet lengre, men det gir faktisk våpenglede å vedlikeholde børsa. Blir du glad i våpenet ditt, blir du også en bedre jeger, sier ​​​​Nilsen.

VIDAR NILSEN.jpg
 Vidar Nilsen, jaktkonsulent  i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Ta vare på våpenet ditt

​Dette trenger du:

Pussestokk
Du trenger en solid pussestokk tilpasset kaliberet. De hele er mest solide, mens de delbare er mer hendige.
Pussesnor
Pussesnora er fin å ha hvis du skal tørrpusse løpet, eller olje løpet etterskyting. En kraftig pussestokk er derimot bedre når løpet skal rengjøres skikkelig.
Renseolje
Til rengjøring av løpet bruker du en nitrosolvent-olje som finnes i alle våpenforretninger. Tørrpuss løpet etter at du er
ferdig med nitrosolventen, og dra tilslutt gjennom en fille lett fuktet med våpenolje. Tørrpuss før skyting.
Våpenolje
Til smøring av våpen på utside, og for oppbevaring over lengre tid, bruker du en våpenolje. Er våpenet stadig i bruk, benytter du kun nitrosolvent-oljen. Overdriv ikke bruken av våpenolje.
Skjefteolje
Til skjeftet bruker du egen skjefteolje som du jobber inn i treverket. Slik får det en fin finnish og treverket sprekker ikke. Ønsker du en blank overflate pusser du det tørre oljelaget med fin stålull.
Klikkpatroner
Etter at du har pusset børsa, må du spenne den ned. Dette gjør du ved hjelp av en klikkpatron. Alternativt må du tørrklikke, men dette ødelegger på sikt børsas tennstempel.

 

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.