Teamene som får fiske makrellstørje er klare
Publisert 12.04.2019 12:31
Oppdatert 12.04.2019 14:28
Teamene som får fiske makrellstørje er klare
Foto: Sean Tracey
Det er nå bestemt hvilke fire team som får delta i fisket etter makrellstørje. Det var mange høyt kvalifiserte søkere og kravene var svært strenge.

​​​​​​​​​​Fire sportsfiskelag får delta

I mars besluttet Nærings- og Fiskeridepartementet at fire sportsfisketeam får delta i fisket etter makrellstørje i 2019.

Dette blir et såkalt «merk- og slipp» fiske i perioden 13. mai til og med 31. desember 2019. Sportsfiskerne skal merke levende og levedyktig makrellstørje med spaghettimerke før den slippes. På denne måten bidrar fisket til økt kunnskap om arten. Det er totalt satt av ett tonn til dette i 2019.

Mange søkere

Fiskeridirektoratet la til grunn svært strenge krav til deltakerne​ for å kvalifisere til fisket. ​I tillegg må teamene bli godkjent og få ​opplæring av Havforskningsinstituttet før de begynner. Det var en rekke gode søknader som gjenspeiler høy grad av profesjonalitet blant deltakerne. Av de 16 lagene som var med i vurderingen var det syv lag som ikke oppfylte de strenge vilkårene. Tre lag var i en klar særstilling når det gjalt egnethet, bemanning og utrustning. Fiskeridirektoratet besluttet å gi disse tre lagene tillatelse til å delta i fisket, og foretok en trekning om den fjerde tillatelsen blant de seks restreredne lagene. 

De fire lagene som får delta er:

 • Robert Martinsen - Team Shimano
 • Enrico Wyrwa
 • Morten Ruud og Team Atlantic
 • Team West Coast

Liten kvote til sportsfisket

-Vi mener det burde vært åpnet for flere team, og forstår frustrasjonen til de som ikke ble trukket ut til å delta i år, sier fiskekonsulent Øyvind Fjeldseth i NJFF. NJFF ønsket en kvote på 5 tonn og 30 team. -Jeg håper vi får samlet en del erfaringer denne sesongen, slik at vi forhåpentligvis får en utvidet adgang i kommende sesonger. Nå er sportsfiksekvoten kun 0,42% av den nasjonale kvoten (1 av 239 tonn), så det er åpenbart rom for en betydelig utvidelse av sportsfisket uten at det går på reell bekostning av det kommersielle fisket, sier Fjeldseth.

Åtte fartøy deltar i det kommersielle fisket

Kvoten for 2019 er totalt på 239 tonn for kommersielt fiske på makrellstørje. 24 fartøy søkte om å delta her, de åtte utvalgte er:​

 • Rosøy (S)- 6 tonn (line)
 • Vibeke Helene G - 45 tonn (not)
 • Kardinal SM -  6 tonn (line)
 • Orholm SM - 6 tonn (line)
 • Tojako AV - 45 tonn (not)
 • Orfjord AV - 45 tonn (not)
 • Ann Sofie H - 6 tonn (line)
 • Brennholm BN - 52 tonn (not)
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.