Tester dynamiske fareskilt
Publisert 13.02.2017 18:19
Oppdatert 13.02.2017 18:37
Norsk Hjortesenter vil teste ut effekten av «dynamiske» fareskilt for hjort på de sju mest belasta veistrekningene i Sogn og Fjordane.​ Skiltene har varsellys som blinker når faren er størst for viltpåkjørsler.
Tester dynamiske fareskilt
Foto: John Øystein Berg.

Tradisjonell fareskilting for hjort har liten eller ingen effekt lenger. Eksisterende strekninger med fareskilt har i mange tilfeller flere hjortepåkjørsler enn de uten skilt. Norsk Hjortesenter ønsker derfor teste ut effekten av «dynamiske» fareskilt, melder Fjordenes Tidende.

Skiltene er utstyrt med varselblink som slår seg på når faren for påkjørsler er stor. Dette blir beregna ut fra en datamodell med statistikk fra tidlegere påkjørsler. I modellen prøver man også ta inn andre variabler som meteorologiske data og månefaser.

Mer presise tiltak​​​

Viltpåkjørsler er et voksende problem, både i forhold til samferdsel, dyrevelferd og viltforvaltning. Påkjørslene skaper store lidelser for dyra og representerer store kostnader for staten, kommunene, forsikringsselskap og privatpersoner. 

- Vi veit stadig mer om hva som er med på å øke risikoen for viltpåkjørsler. Denne kunnskapen kan brukes til å utforme mer presise tiltak enn tidligere, påpeker Norsk Hjortesenter. 

Referansestrekninger uten skilt​​​

Ved hver av strekningene er det tilknytta en annen belasta strekning der det ikke blir gjort tiltak. På den måten får man en referanse slik at effekten av de dynamiske skilta kan måles.

Det er allerede satt opp dynamiske skilt på strekninger i Erdal, Brandsøy og Alvera. De fire gjenstående strekningene ligger i Eid, Stryn, Sogndal og Lærdal. Statens Vegvesen står for hovedfinansieringa av prosjektet. I tillegg bidrar de kommunale viltfonda.

​Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Hjortesenter, IMSA Technology Company og Høgskulen på Vestlandet i Sogndal. Prosjektet blir også presentert i forbindelse Viltseminar 2017 i Førde 17. og 18. mars.

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.