Tid for gjeddefiske
Espen Farstad
Publisert 04.05.2018 13:47
Oppdatert 05.05.2020 14:13
Tid for gjeddefiske
Nå går isen på vannene i lavlandet, og et av årets mest spennende actionfiske etter gjedde starter.

​​​​​Ikke før er isen gått så starter gjeddefisket opp. Toppen nås rett etter gytingen, som i mange østlandsvann starter midt i mai. Sjekk ut vår film om gjeddejakt med fluestang i Øyeren. Heftige saker!


 


​Nå i mai er det ofte optimale forhold for å fiske gjedde. Dette er en fisk som bruker sommeren og høsten på å spise seg opp, men som spiser lite gjennom vinteren. Når våren kommer, er den treg og sulten, og trekker inn på grunnene. Like i forkant av gytingen kommer den inn for å spise, da er det bare å følge næringskjeden, så finner du den. Den er også en gjenganger når det gjelder gyting, og vil ofte komme tilbake til samme sted år etter år.

Nordens krokodille

Gjedda kalles for nordens krokodille på grunn av den store og tannrike kjeften, kombinert med en lang og grønnfarget krokodillekropp. Mer gjeddefacts:

Utbredelse i Norge: Østlandet og Finnmark samt flere innsjøer i Troms og Trøndelag. Er satt ut i en rekke innsjøer både på Sør- og Vestlandet.

Leveområde: Finnes både i rennende og stille vann. I rennende vann er det de mest strømsvake partiene som er egnet. Gjedda har det best dersom det er mye vannplanter hvor den kan stå og vente på at byttefiskene kommer svømmende intetanende forbi.

Størrelse: Hannen blir sjelden over 2 - 3 kilo, mens hunnen kan bli over 20 kilo tung. Norsk sportsfiskerekord er 19,​​540​ kg.

Alder/størrelse ved kjønnsmodning: Hannene ved 1 - 3 år. Hunnen ved 2 - 5 år og ca 40 - 50 cm.

Gytetid: Tidlig om våren etter isløsning.

Yngelen: Eggene klekkes 15 - 20 døgn etter gyting

Gyteplass: Gjedda gyter på meget grunt vann, gjerne oversvømte områder. Gjedda er en ensom ulv, leste jeg en gang, og forfatteren mente sikkert at dette var et treffende bilde på gjeddas livsførsel. Nå minner ikke gjeddas adferd mye om en streifende ulv, ikke er den spesielt utholdende og ikke ferdes den spesielt mye omkring, men alene er den riktig nok det meste av livet, der den står i sivet og overfaller forbipasserende uheldige fisk, armer og bein.

Fiskemetoder: Selv om vi fra tid til annen kan finne øyestikkernymfer i gjeddas mage, er den en av våre mest utpregede fiskespisere. Fiskemetoden involverer derfor i hovedsak remedier som kan få gjedda til å tro at det er en matbit i "fiskestørrelse" den overfaller. Ingen skal få oss til å tro at den virkelig tror at det er fisk den hugger på. Gjedda vokser relativt raskt, og for å opprettholde denne veksten og allerede eksisterende kroppsmasse er den avhengig av å spise mye. Gjedda har "valgt" å spise få men store matbiter som det normalt er færre av enn sammenligningsvis vårfluelarver. Den er derfor avhengig av å benytte seg av anledningen når den først byr seg - dersom den er sulten da!

Agn: Skjesluker og wobblere i ulike utførelser har alle sine fordeler, men det har ofte vist seg at sterke farger har slått positivt ut. Meitefiske med død agnfisk både med dupp og på bunnen er svært effektivt. Velg en agnfisk på om lag 20 cm og sett treblekroken fast i ryggen, kast ut og vent. Når gjedda biter skal du la den gå inntil den stopper opp før du gir tilslag. Drar du til med en gang vil du ofte oppleve at du drar agnet ut av kjeften til den aller største gjedda du noen gang kunne ha fått….

Tjukt av bein: Gjedda er en ypperlig matfisk, men dessverre stappfull av bein som sitter løst i fiskekjøttet (Y-bein). Dette har gjort at den tradisjonelt stort sett er benyttet til fiskefarse. Selv om gjeddekaker er godt er det ingen grunn til å glemme andre former for tilberedning - ta deg heller tid til å filetere ordentlig og omdanne de hvite filetene til et nydelig måltid. Er du i det sløsete - eller skal vi si late hjørnet - kan du for å spare tid og jammer kun ta ut rygg- og halefileten, som er frie for bein. Siden gjedda har nokså tørt kjøtt er en god klatt meierismør påkrevet.
Vel bekomme!

 

Har du lyst til å lese mer om gjeddefiske? Vår favorittside er denne: ​https://pikewallis.hooked.no/ 


 

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.