Det går mot seier i kampen mot loven
Publisert 19.03.2021 12:49
Oppdatert 12.04.2021 09:51
Det går mot seier i kampen mot loven
Regjeringen har lyttet til NJFF. Forrige uke ble endringene som vi har protestert mot, lagt til side. Det er bra! Nå ber vi Stortinget gjøre det samme når de skal behandle saken. Her kan du lese hvorfor dette er så viktig.

​​​​​​​​​Publisert 19. mars:
Hæ?, tenker du kanskje. Dette høres både tungt og gresk ut. Det er det for så vidt også. Og det er nettopp derfor vi har organisasjoner som NJFF, som kan ta de tunge og vanskelig tilgjengelige sakene på vegne av medlemmene og – ikke minst – vår felles natur.

Kort sagt henger det sammen slik:
Kommunen du bor i skal ha planer for hvordan arealet skal brukes. Hvor skal det bygges veier? Hvor skal det bygges hus? Hvor skal det bygges næringsområder? Hvor skal det vernes matjord? Og ikke minst: hvor skal det ikke bygges, slik at naturen beskyttes og tas vare på?
Slike planer skal følge visse regler, og mange av dem står i plan- og bygningsloven.

Rett til å mene

Et viktig prinsipp er at når kommunen vil endre på planene, så skal innbyggere og organisasjoner, politiske partier og nabolag få uttale seg. Til slutt vedtar kommunen en overordnet plan for hvilke områder som skal brukes til hva, og hvilke områder som skal brukes som friluftsområder og leveområder til dyr, fugler og planter.

En slik plan varer ofte i mange år. Det er fint, for vi trenger forutsigbarhet om hva som kan gjøres hvor. Men noen ganger så endrer behovene seg. Derfor er det mulighet til å gi dispensasjon fra planen. For eksempel kan man be om å få bygge litt større eller litt høyere eller litt bredere eller litt mer enn det som egentlig var bestemt på akkurat det området.

I slike tilfeller er det plutselig bare kommunen som selv kan bestemme. Ingen innbyggere eller organisasjoner eller nabolag tas med i avgjørelsen. Kommunen sier ja eller nei. Det er likevel noen regler de må følge for å kunne si ja, og disse reglene står i dag beskrevet i plan- og bygningsloven.

Enklere å unngå loven

Det som Kommunal- og moderniseringsdepartementet foreslår nå, er å endre loven slik at det blir enklere for kommunen å gi dispensasjon fra å følge den vedtatte planen. Det skal bli enklere å si ja til litt mer, litt høyere, litt bredere enn det som vi alle var enige om.

Det skal bli enklere å fjerne «hundremeterskogen» i boligstrøk, hvor ekorn og rådyr og rev kan bo samtidig som barna kan leke i grønne omgivelser i nærområdet. Det skal bli enklere å stadig ta noen ekstra jafs innover skogkanten. Det skal bli enklere å stenge enda en bit av skjærgården for fri ferdsel.

Og det er ingen som har ansvaret for å se helheten av alle disse små jafsene og stengslene og utbyggingene.  Dispensasjonene fra planene ender opp med å styre utviklingen, ikke planen slik den ble vedtatt. Til slutt har vi mistet veldig mye natur, ved at utbyggere får forsyne seg litt og litt.​

Det er dette NJFF kjemper mot. På vegne av oss som bruker naturen og på vegne av naturen selv. Med oss har vi heldigvis en lang rekke friluftsorganisasjoner og fagmiljøer. 

Kravet vårt er enkelt: Legg forslaget til endringer i loven i en skuff. Og lås den skuffen.

Her kan du lese et par gode kronikker som utdyper saken.

Bra for utbyggere, men hva med innbyggerne?​ Kronikk i DN​

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.