Tilsyn av hunder som bor ute
Mattilsynet/NJFF
Publisert 08.02.2018 13:33
Oppdatert 08.02.2018 14:11
Tilsyn av hunder som bor ute
Mattilsynet ønsker økt bevissthet om hva hunder som bor ute trenger. Derfor gjennomfører de et nasjonalt tilsynsprosjekt hvor de sjekker hvordan disse hundene har det.

​Målet er tilsyn med 600 hundehold hvor hundene tilbringer hele eller store deler av døgnet ute.

Trekkhunder prioriteres, men andre typer hunder som stalles opp på denne måten, som jakthunder, gjeterhunder og andre, vil også få besøk av Mattilsynet.

Dette blir ​​​vektlagt ved tilsyn

I korte trekk er tilsyn og stell, egnethet til å bo ute, oppstalling, og aktivisering det viktigste.

Oppfølgingen av hver enkelt hund er utgangspunktet og det legges stor vekt på den enkelte hundens helse og velferd

Som hundeholder er du ansvarlig for hundens helse og velferd. Skader og sykdom skal du kunne oppdage gjennom det daglige stellet. I tillegg er det viktig å ta en grundigere sjekk av hunden hver uke. En ukentlig sjekk av holdet til hunden vil fortelle deg om fôringen er riktig. 

Husk å sjekke tenner. Tannskader er som oftest smertefulle og bør følges opp av veterinær. Veterinær må alltid brukes når det er behov for det.

Vaksinering og parasittbehandling er viktig for å forebygge sykdom hos hunden. Spesielt i store hundehold er smittepresset stort.

Er hunden ​​egnet til å bo ute?​​

Det er stor variasjon i pelskvaliteten hos hundene som brukes som jakthunder. Mange jakthundraser egner seg ikke til å bo ute hele året, uten tilgang på oppvarmet oppholdsrom. Pelskvalitet må vurderes dersom en hund skal stalles opp ute.

Veilederen for hold av hund utendørs​ gir retningslinjer for vurdering av pelskvaliteten på hunder som egner seg for utendørs oppstalling, uten tilgang på oppvarmet hundehus.

Forutsetningene en hund har for å bo ute kan endre seg gjennom livet til hunden. Sykdom og skade, vekttap og alderdom er ting som kan påvirke hvor godt en hund tolererer kulde. Dette må du som hundeeier vurdere for hver enkelt hund du har, og tilpasse oppstallingen etter det. Tisper med valper og valper under 6 måneder, skal ha tilgang til oppvarmet oppholdsrom på vinteren.

For at hunden skal kunne hvile, holde varmen og trives er det også viktig at den har tilgang til en tørr, ren og myk liggeplass, hele året.

Krever aktivisering​ året rundt

Hunder har behov for daglig aktivisering og jevnlig mosjon for å trives.

Å løpe løs på et egnet område, gå tur, trening (trekk, jakt, gjeting), oppleve nye miljøer, sosial omgang med andre hunder, lydighetstrening, søke etter godbiter, gnage på kjøttbein eller være inne i bolig sammen med folk, er eksempler på stimulerende aktiviteter.

Det vil normalt være nødvendig å koble en hund løs fra oppbinding eller ta den ut av hundegården daglig for å tilby nok stimulerende aktivitet.

Hunder som står oppbundet, skal kobles fra oppbindingen i minst ti timer hver uke, fordelt på flere ganger i uka, helst daglig. Husk at også fri bevegelse er viktig for hundens trivsel og fysiske utvikling.

Kravet om stimulerende aktiviteter gjelder hele året, ikke bare i trenings- og jaktsesongen.

​​Vann er viktig

Det er ikke god dyrevelferd å være tørst. Vi ber derfor inspektørene vurdere om hunden får nok vann. Veilederen om hold av hund utendørs sier at hundene skal få vann minst 2 ganger daglig. Det er viktig å huske på at dette er et minimumskrav som er satt av praktiske grunner, fordi vann fryser i kalde perioder.

Skal du holde deg på minimumskravet, forutsetter det at mengden vann hunden får tildelt er tilpasset den og at den faktisk får det i seg. Stress og velting av vann og matskåler kan påvirke dette. I varmt vær bør hunden ha tilgang på drikkevann hele tiden.

Registreringsplikt hos Mattilsynet​

Slakteavfall (animalske biprodukter) er god hundemat, dersom det oppbevares fryst eller kjølig, og det er god hygiene i forbindelse med fôring.

Du som mottar slakteavfall skal være registrert hos Mattilsynet. Det er også krav til transport og sporbarhet av slakteavfallet. Er dette aktuelt for ditt hundehold, vil vi gi deg veiledningen du trenger.

Har du spørsmål, så ta kontakt med ditt lokale Mattilsyn på telefon 22 40 00 00.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.