Lokkekongen fra Gran
Anine Gutubakken Byles
Publisert 13.09.2017 13:24
Oppdatert 19.09.2017 12:55
Tor Ola Dehli (41) fra Gran skulle egentlig bli fotballproff, er sportsidiot og mest av alt jeger og fisker. Han har et ekstremt sterkt fangst-gen, og har gjort jakt og fiske til sitt levebrød.
Lokkekongen fra Gran

​​​- Det er landlig her, smiler Tor Ola når han ønsker velkommen inn.

Han kunne ikke bodd bedre til enn på Gran - rett i skogkanten. Han kan jakte akkurat når det passer han. 

Tor Ola er født i Oslo og kan skilte med at han var bedre enn Steffen Iversen i fotball i barneårene. De to gikk nemlig i samme barnehage. 

- Ian Rush var den store helten og jeg skulle bli fotballproff. Så fikk jeg prolaps i ryggen og måtte legge fotballen på hylla. Da ble det mer fokus på jakt og fiske - drøm nummer to, smiler Tor Ola som innrømmer at han er utrolig sportsinteressert.

- Jeg kjente tårene trille da Northug staket seg til gull på femmila i Sverige. I det hele tatt - store norske idrettsprestasjoner får frem tårene.

Jakt og fiske hele liv​​et

Faren var ferskvannsbiolog, og selv hadde Tor Ola han som biologilærer i to år. Begge besteforeldrene og resten av slekta var også interessert i jakt og fiske.

- Det har vært jakt og fiske fra jeg var liten. Jeg har nok vært blant de verste fra jeg var bitteliten egentlig, ler han, og legger til at han samlet innsekter på glass, han samlet egg og snek seg ut med luftbørsa for å postere under en busk for å se om det kom fugl. Fiske har han drevet med siden han knapt kunne stå.

- Mange har en topp i alderen 16-20, etter det blir gjerne andre ting viktigere. For meg har det vært motsatt - interessen har bare blitt sterkere. Jeg har heller prioritert bort andre ting. Jeg har ingen kjerring for eksempel, smiler han.

tor ola dehli-9.jpg

Fast jobb - det ​​​kunne han ikke ​hatt

- Nei, ler han, og legger til at han tidligere jobbet mange år som vikarlærer på ungdomsskolen.

- Da kunne jeg bestemme når jeg ville jobbe - det må være sånn. Jeg likte veldig godt å undervise, og hadde nok fortsatt med det om det ikke var for nettbutikken, fortelle r jegeren.

Han gikk fem år på  Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås på linjen naturforvaltning, fisk og vilt. Han visste at han ikke kom til å bruke utdannelsen til en fast jobb allerede den gang.

- På Ås traff jeg mange likesinnede og kunne nyte både jakt og fiske. Og jo mer kunnskap du har - jo bedre. Å kunne diskutere ting i ulike fora, det er viktig. Har du både teoretisk kunnskap og det praktiske, da ser du ting fra flere sider, forklarer Tor Ola som på det meste hadde 209 dager med jakt og fiske i løpet av ett år som student. 

- Det ble mye intensiv lesing før eksamenene, og karakterene ble bra. Det er ikke så vanskelig når det er noe du interesserer deg for, påpeker han.

tor ola dehli-10.jpg​Lokkefløyten​​e

Å lokke på rev var det Tor Ola som "innførte" til Norge. Det fikk ballen til å rulle, og var også starten på nettbutikken. 

- At det plutselig dukker opp en helt ny jaktmetode er ikke vanlig, så det ble en eksplosjon av ivrige jegere som ønsket å lære mer om hvordan en skulle lokke fram den sky reven. Jeg kjørte på i starten for å få spredd det, og holdt 30 kurs på 60 dager og pratet tre timer i ett kjør hver gang, ler han, og legger til at det var godt å bytte ut prosjektor med rifla da han kom i mål.

- Jeg fartet fra Kirkenes til Kristiansand, og hadde mange tusen deltagere til sammen, forteller han.

Det var et møte med Ulf Lindroth, mannen som tok revelokkinga til Norden, som fikk Tor Ola til å fatte interesse for den nye jaktmetoden.

- Det er jo egentlig merkelig at man ikke har tenkt på dette før, man har jo lokket på prærieulven i USA i alle år. Jeg kjøpte ei lokkefløyte, lokka 14 rev på én måned og skøyt 10 av dem, og da var jeg solgt. Det er en utrolig fascinerende jaktmetode og passer fint for jegere som jakter alene. Jo mer forarbeid du gjør, jo bedre. Man bør ha kjennskap til terrenget, påpeker Tor Ola.

Driver nettbu​​tikk

Nettbutikken Storfangst.no har han drevet siden 2009.

- Det var livets tilfeldigheter at jeg startet nettbutikk. Det er jo denne driften som gjør at jeg har fri hver eneste dag og kan dra på jakt og fiske akkurat når jeg vil, smiler Tor Ola.

Å øke omsetningen er ikke noe mål - det har han ikke tid til. Han vil leve som han gjør, å kunne dra på reinsjakt i fire dager uten at bestillingene hoper seg opp, for eksempel. Personlig service med kundene er viktig, gjerne som venn på Facebook. 

-  De kan nok sikkert få noen av produktene billigere et annet sted, men det er umulig for de som jobber i større butikker å ha personlig kjennskap til alle produktene de selger. Jeg selger kun produkter jeg bruker selv, og da vet jeg hvilke råd og tips jeg skal gi hvis en kunde får et eller annet problem med noe han eller hun har kjøpt.

Kundene har han fått gjennom jungeltelegrafen og Facebook.

- Det har også vært en fordel at mange i miljøet kjenner meg. Dessuten har jeg jo vært med i mange jakt- og fiskefilmer og flere TV-programmer som Lindmo, Ut i naturen, Helt vilt med Stig Henrik Hoff, VG TV og NRK Super. 

Jakten​ på alt

Det er alltid noe som er i sesong, ifølge Tor Ola. Han jakter og fisker det meste, skogsfugl, duer, gås, ender, kråker, hare, elg, hjort, gaupe, ulv og så blir det veldig mye rådyr og rev, men viktigst av alt er bukkejakta. 

- Det er jaktas VM. Da legger jeg størst press på meg selv. 10. august står jeg på startstreken hvert år. Da er det første løp i VM - det føles i hvert fall sånn. Når jeg ser en stor bukk før jakta starter, da blir jeg både glad og nesten litt kvalm. Jeg blir jo redd for at jeg ikke skal få den. Det er ikke bare glede, det er en voldsom spenning også - akkurat som før dommeren blåser i gang en viktig fotballkamp, forklarer Tor Ola.

Han skyter kun de bukkene han har planlagt. Det blir jakta på det spesielle individet.

- Da blir måloppnåelsen mye større. Den følelsen når du endelig får den i siktet og den faller - det er den beste følelsen. Da sitter jeg noen minutter for meg selv og nyter følelsene som bruser i kroppen før jeg går bort og ser på geviret på nært hold for første gang, og ser om det er stort eller kanskje et rart, forteller lokkekongen.

Det er alltid én bukk som skaper litt ekstra problemer, og også i år er det en han har brukt over 25 turer på, og som fortsatt ikke har latt seg overliste. 

- Det er alltid en luring der ute, og det er vel egentlig det som gjør dette så spennende. Det smaker alltid ekstra godt hvis en til slutt lykkes etter utallige timer. I år har jeg så langt skutt fire, tre gullbukker og én som var skadet. Han hadde dessverre brekt beinet, så jeg var nødt til å skyte den, avslutter Tor Ola.  ​

Lokkekongen fra Gran

Den store laksen

Tor Ola fisket laks i 15 år og sluttet nesten på dagen. En laks på 20,5 kilo ble Tor Olas OL-gull.

- Jeg er nok ikke laget som Bjørndalen som klarer å holde motivasjon oppe, selv etter at alle mål er nådd. For meg var laksedrømmen oppnådd den dagen, og jeg gikk over til å fiske med tørrflue etter stor ørret i stedet. Å se vaket, sende flua ned og se at ørreten kommer opp og tar flua - det visuelle med vaket - det er det som er så interessant, forklarer Tor Ola.


Tilbake til laksen. Hva var så spesielt med den?

- Når de fleste blir spurt om hva den største dagen deres er - så svarer de at det var da de fikk barn. For meg ble laksen på 20 kilo som da en idrettsutøvere - som har trent i mange år - scorer på overtid i finalen og tar gull. Da vekta bånna 20 kilo falt jeg på kne og brølte. Flere ganger på vei ned til bilen måtte jeg stoppe opp og brøle. Jeg skrek og brølte. Hadde jeg mistet den, hadde det vært en sterk reduksjon i min livskvalitet, og den eneste måten å ordne opp i det på, hadde vært å fange en like stor laks. Selv ikke moderen som er psykolog, hadde klart å ordne opp i det. 

For et par år siden kunne Tor Ola juble over en fem -kilos ørret i tillegg til tre til på over tre kilo. Alle tatt på tørrflue i Norge.  20. september går turen til Finnmark og kveitefiske.


Da Tor Ola lokket på elg

Én elg har Tor Ola lokket på og skutt.

- Da var det bra jeg satt i et jakttårn - for da fikk jeg høy puls. De svarer deg jo - og når du hører det og ser at furua rister - ja da er det godt å sitte i et jakttårn, smiler han.

Tor Ola skulle gjerne drevet mer med lokking på elg og hjort, men synes det er vanskelig å finne bra nok terreng til det. Den første hjorten han skøyt henger på veggen i stua. Der henger også en kenguru fra New Zealand - blant annet. Selv om Tor Ola stort sett gjør noe jakt- eller fiskerelatert hver dag, så kan det komme dager da han legger seg på sofaen og ser på sport.

- Jeg har ingen problem med å ligge på sofaen en uke heller jeg, men er det fint vær så får jeg litt dårlig samvittighet. Jeg pleier å sammenligne det med å være toppidrettsutøver - de tenker at de heller burde vært ute og trent, mens jeg burde vært ute på jakt og fiske. 

Del på Facebook Del på facebook
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.