Vær forsiktig på isen
Publisert 28.11.2018 13:57
Oppdatert 15.01.2021 10:57
Vær forsiktig på isen
Foto: Audun Hageskal
Siste dagers kulde har gitt islegging av mange små vann ned til havnivå langs hele Norges kyst. Noen av de mellomstore vannene er også under islegging litt inn fra kysten.

​​​​​​​Under isleggingen variere istykkelsen mye, så får man snø på isen vil dette skjule skillelinjer og andre tegn som kan brukes til å vurdere istykkelsen. Plumpefaren er derfor er stor. Vi har sett flere slik plumpinger de siste dagene. Vent til isen er minst 10 cm og bruk sikkerhetsutstyr.

Kunnskap om isen

Det aller viktigste utstyret er noe å undersøke isen med. Isstaver  går gjennom fem centimeter stålis med ett slag. Stavene kan være vanskelige å få tak i, men da kan for eksempel en øks gjøre samme nytten. Uansett må man sjekke isens tykkelse før man legger utpå.​​

Nyttig utstyr:

 • Øks/isstaver
  Med en øks eller isstaver kan du sjekke isens tykkelse. 
 • Bor
  Når du skal isfiske er du nødt til å ha med et isbor for å borre hullene du skal fiske i. Boret kan også brukes til å sjekke hvor tykk isen er. ​
 • Flytedress​​/vest
  Med flytedress eller redningsvest holder du deg flytende. Det gjør det også enklere å komme opp på isen.​
 • Ispigger
  Ispigger er to «spikre» som er festet t​il hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint som et halskjede. Skulle du ramle gjennom isen, er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra deg oppover. Beina fungerer også som et godt hjelpemiddel her.​
 • Tau
  Tau er smart å ha med - spesielt om du tar turen alene. Fisker du sammen med andre kan alle sammen binde seg fast i det samme tauet. Da er det ikke så vanskelig å dra opp vedkommende om noen skulle være uheldig og ramle uti. 
 • Brodder
  Med brodder​ unngår du å falle på isen. Piggene på broddene må værer kraftige og skarpe så de fester seg godt i isen. ​​

Flere typer is​​​

​​​Det finnes forskjellige typer is - blant annet stålis, snøblandet is og stavis. ​10 cm is er trygg is, bortsett fra stavis. ​Er isen gråhvit og porøs, må den være minst 20 cm tykk​​​. Stålisen er sterkest, mens stavisen er svakest og meget skummel. Stavis forekommer på våren før isen forsvinner. Den kan være tykk, men likevel meget usikker.

Det er vanskelig å vurdere isforholdene, spesie​​lt når det er snø på isen og det blir vanskelig å lese isforholdene. Er man usikker, så gå sakte frem og bor mange hull. Da vil man også bli godt kjent på vannet. 

Unngå mørke flekker​​​​

Mørke flekker på isen bør man helst gå rundt. De kan være litt skumle, spesielt på grunne plasser hvor det er myrbunn. Der kan det oppstå myrgass, som gjøre at isen nesten aldri blir sikker å gå på. 

Ved siv kan isen til tider være litt usikker. Spesielt når sola har begynt å ta litt ekstra utover våren. Men her er det som regel meget grunt, så man blir stort sett bare bløt på bena. Ved inn- og utløp bør man alltid være meget forsiktig, og helst to til tre personer hvis man er på ukjent vann. Det å gå gjennom isen der det er strømmende vann, kan være livsfarlig.​

Du kan sjekke tykkelsen på isen på NVEs nettsider

På varsom.no finner du isvarsler for hele landet.​

Relatert innhold
- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.