Våpentips i snøføyka
Publisert 23.11.2017 15:21
Oppdatert 25.11.2017 06:51
Våpentips i snøføyka
​Våpen og snø kan være en skummel kombinasjon om en ikke er litt påpasselig. Her får du fem gode tips fra NJFFs våpenekspert, Vidar Nilsen.

​​​​​Et lite dryss med løssnø i munningen på hagla medfører normalt ikke noen større skader, men om det pakker seg nok snø i løpet så risikerer en å få løpssprengning. 

Det er ingen sikker grense for hvor mye snø som skal til for å forårsake skader på våpenet, eller verste fall jegeren selv, så regelen er enkel. Ikke skyt om du har snø eller andre hindringer i løpet – og det gjelder både for hagler og rifler.


Jaktkonsulent i NJFF, Vidar Nilsen.

Våpentips til vinterjegeren

1.      Sjekk jevnlig at du ikke har hindringer i løpet når du er på jakt om vinteren. (og kikk for all del ikke inn i munningen uten først å ta patronene ut av våpenet)

2.      Har du «snubla», så sjekk alltid løpet, og har du for eksempel kikkertsikte – sjekk at alt sitter godt fast. Har du mistanke om at kikkertsiktet har fått seg et støt – skyt inn på nytt.

3.      Vil du slippe å bekymre deg for snø og annet rusk og rask i løpet, så sett på et «løpskondom». Alt i tynn gummi funker; det være seg kondom, ballong, en finger fra en engangshanske osv. Har du rifle, så sett en klistrelapp/tapebit over munningen. Løpsbeskyttelse som nevnt trenger ikke å fjernes før skudd.

4.      Sørg for enkelt vedlikehold etter hver tur. Tørk av vann, rusk og rask. Ei tørr pussfille gjennom løpet og et tynt lag olje på metalloverflater og bevegelige deler er stort sett nok. Treskjefter kan gjerne få en skvett skjefteolje innimellom. Treskjefter som veksler mellom våt og tørr tilstand kan medføre løse skjefteskruer, så sjekk gjerne disse skruene en gang i blant.

5.      Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger, og følg NJFFs jaktvettregler.


Hagla vrengte seg​​

ABC Nyheter skrev nylig om Hans P​​røsch (39) og en annen erfaren jaktkamerat som var på rypejakt på Kvaløya i Tromsø helgen 11.-12. november. Da Prøsch skulle skyte etter en flokk fugler skjedde noe skremmende.​Han hørte en rar, dum​p lyd da han trakk av​. Les hele saken her.

Våpenpuss​​

NJFFs ressursside NY jeger gir deg nyttig stoff om våpenpuss. D​u har mye igjen for å ta vare på børsa di. Ikke bare beholder du våpenet lengre, men det gir våpenglede å vedlikeholde børsa. Er du glad i våpenet ditt, blir du også en bedre skytter.​

Ny jeger - alt du trenger å vite før, under og etter du tar jegerprøven.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.