Varmrøkt ørret med potetsalat
Anine Gutubakken Byles
Publisert 22.06.2020 14:54
Oppdatert 03.07.2020 08:45
Varmrøkt ørret med potetsalat
Foto: Anine Gutubakken Byles
Varmrøkt ørret kan fint lages på primusen. Med denne enkle og raske metoden har du et herlig måltid på tur.

​​​​​​Siden selve røykingen krever at du følger litt med underveis, så kan det være lurt å ta med en hjemmelaget potetsalat som er klar for servering. 

Mange tenker at å røyke fisk krever både utstyr og tid, men det kan også gjøre veldig raskt og enkelt. Med denne metoden får du en ørret så saftig og god på smak, at det garantert ikke blir siste gang du røyker din egen fisk. Du kan gjerne salte og pepre ørreten kvelden før. 

Til denne retten er det viktig å gjøre forberedelsene hjemme, da er den unnagjort en fei når du er ute på tur. ​

Utstyr som anbefales: 

  • En stor plastboks 
  • Primus med kjele 
  • Gass 
  • Stekespade 
  • Blader fra bjørk, or eller osp 
  • Pinner 

Ingredienser: 
4 porsjoner 

700 gr ørret 
2 ts salt 
2 ts pepper 
3 ss einebær 

Potetsalat: 

500 gr perlepoteter 
0.5 stk purre 
0.5 stk rødløk 
2 dl creme fraiche 
3 ss majones 
1 ts dijonsennep 
1 ss sitronsaft 
1 ts salt 
1 ts pepper 
100 gr reddikspirer ​

Forberedelser hjemme: ​

  1. Rens og skyll ørreten, og tørk den med litt papir. 
  2. Ha godt med salt og litt pepper i buken på fisken og legg den i en plastpose før du drar. Da får saltet tid til å trekke litt inn i fisken. 
  3. Om du ikke tar sjansen på at du finner pinner og blader til røykingen på tur, så kan det sankes hjemme og legges i en pose. 
  4. Skyll potetene og kok dem møre med skallet på. Avkjøl potetene, del dem i fire og ha dem over i en bolle. 
  5. Del rødløk og purre i skiver, og ha det over i bollen med potetene. 
  6. I en annen bolle blander du sammen creme fraiche, majones, dijonsennep, sitronsaft, salt og pepper. Bland det godt sammen og ha det over i bollen med potetene og løken. Bland det godt sammen og vend reddikpirene forsiktig inn til slutt.  
  7. Ha det over i en plastboks.  

 På primusen: 

  1. Legg et par tynne pinner på kryss og tvers i bunnen av kjelen på primusen.  
  2.  Legg en seng av einebær og blader fra bjørk, or eller osp på topp av pinnene. 
  3. Legg noen kvister på kryss og tvers over dette slik at det blir en slags rist fisken eller fiskebitene kan ligge på.  
  4. Sett kjelen på primusen og sett på et lokk. Ikke ha alt for sterk varme, men nok til at einebærene begynner å ryke. 
  5. La fisken røyke i 15-20 min, eller til skinnet slipper og kjøttet slipper beina. Tiden vil variere med størrelsen på fisken, så man må følge litt med. 

Tips: Er det for lite einebær/blader kan dette blir «opprøykt» før fisken er ferdig, da er det bare å ta ut fisken og fylle på med litt mer. ​ 

Server varmrøkt ørret med hjemmelaget potetsalat. ​ ​

- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.