Høsten er fantastisk for sjøørretfiskerne. Dette er også tiden for å gi noe tilbake til naturen. Det er snart gytetid og hva er vel mer givende enn å gi sin favorittfisk en hjelpende hånd?
Bjørn Tore Kjølholt elsker sjøørretkultivering. Han rydder i bekken slik at sjøørreten finner frem til de beste gyteplassene. Litt håndmakt, en rake og en spade kan gjøre underverker for en sjøørretbekk. Det er altså nå sjøørreten skal opp i bekkene og det er nå den trenger hjelp. En av de viktigste oppgavene man kan gjøre er å rydde bort hindringer som kan stoppe sjøørreten i sin vei opp i vassdraget. På Østlandet går mange bekker igjennom landbruk før den ender opp i skogen. Disse strekkene er ofte grodd igjen av siv. Det å rydde en åpning her er til stor hjelp. Ikke ta bort alt siv, men åpne opp midt i bekken slik at sjøørreten har fri tilgang.
Det er ikke så lett å se, men midt i dette sivbeltet så går det en sjøørretbekk. Her er det faktisk et lite åpent område med vann. Sjøørreten har ly og fri passasje opp. Det å ha på seg vadere når men går og rydder er en stor fordel.
Et annet hinder for sjøørreten er kvister og søppel som samler seg eller henger seg opp i et lite område. Slike demninger kan fort bli en effektiv stopper for sjøørreten.
Her kan man se før og etter hindringen er tatt bort. Det første bildet viser kvist og annet materiale som har samlet seg og laget en liten demning. Neste bildet er etter et par drag med raka. Man kan spare sjøørreten for en hel del energi med å rydde bort slike hindringer. Noen ganger er slike hinder i veien for selve gytingen.
Dette er et meget givende arbeid som gir en umiddelbar respons. Mange ganger kan man se at sjøørreten kommer opp bare en knapp time etter ryddingen. Det er et helt fantastisk skue! For de som ønsker å se sjøørreten på sin vandring er det viktig å opptre varsomt. Snik deg ned til bredden og ligg i ro slik at du ikke forstyrrer gytingen. Se en kort tid før du forlater området.
Det er en god del regler man må følge for å gjøre tiltak i en sjøørretbekk. Før man setter i gang er det viktig å vite hva man kan gjøre og hva man ikke kan gjøre. Det første og mest grunnleggende er å innhente grunneier sin tillatelse. Ikke gjør noe i bekken før du har snakket med grunneieren.
Rydde søppel og avfall i og langs vassdrag
Renske grøfter i jordbruk og skogbruk
Fysiske tiltak som medfører eller kan medføre forringelse av produksjonsmulighetene for fisk eller andre ferskvannsorganismer krever tillatelse fra fylkesmannen.
Det viktigste er ikke å gjøre forandringer i bekker som kan skade sjøørreten sitt gyte- eller oppvekstområde. Å rydde i sivet, fjerne hindringer og søppel er enkle grep som gjør underverker!
Sjøørreten trenger hjelp! I mange kommuner er det frivillige som jobber med dette. Spør din lokale jeger- og fisker forening om råd. Disse foreningene har ofte en oversikt over hvilke bekker som trenger hjelp. De har også informasjon om grunneiere eller bekkelag som jobber med dette i din kommune. Som sportsfisker er dette arbeidet spesielt givende og kan gi fisket en helt ny dimensjon. Er man glad i å høste sjøørret er det fint å kunne bidra til at sjøørreten går en tryggere fremtid i møte.