Vil gjenskape Lågen som fiskeelv
Publisert 14.02.2017 15:41
Oppdatert 14.02.2017 16:25
Numedalslågen gjennom Kongsberg var en gang attraktiv som ørretelv. Nå er det bare gjedde igjen på de imponerende elvestrekningene gjennom sentrum, men det vil Kongsberg JFF gjøre noe med.
Vil gjenskape Lågen som fiskeelv
Lågen som renner gjennom Kongsberg, bør gjenskapes til attraktiv fiskeelv, mener ildsjeler i Kongsberg JFF. (Foto: iStock/ majaiva)

– På sikt ønsker vi å gjenskape Lågen som ørretelv, men vi trenger både dugnadsinnsats, midler til settefisk og at flere, gjerne yngre krefter engasjerer seg, sier Åge Skullestad i Kongsberg JFF til Laagendalsposten (krever innlogging).

– Kongsberg er veldig interessant for oss. Elva renner i et område som er godt tilrettelagt for at alle kan komme helt fram til vannkanten. Dette gjelder både barn og unge, eller i rullestol om det så måtte være, sier Knut Johan Ruud i NJFF Buskerud.

Fødselshjelp for ørreten​

Nylig møttes flere miljøer for å se på mulighetene, både fra kommunen, skoleverket og Åge Skullestad, Arne Vidar Sommerstad og Asbjørn Heggan fra Kongsberg JFF. Foreninga leier i dag strekningen mellom Damkrona og Liahengslet. Der er det mye abbor, sik og ikke minst gjedde, mens ørreten er sjelden vare.

KJFF har planer om å starte tynningsfiske etter abboren, for å bedre ørretyngelens matfat. På møtet ble det derfor snakk om å forsøke rusefiske om våren når abboren gyter. I tillegg blir det viktig å etablere gode gyteområder, der Jondalselva og Spitenbekken er aktuelle å rydde.

Ønsker innspill​​​

For å få opp interessa for fisket og for å forsvare salg av fiskekort, vil det på sikt bli aktuelt å sette ut fisk. Tidligere produserte KJFF egen settefisk, men anlegget ble lagt ned da de mista kultiveringa av vannene på Knuten til Statskog for mange år sia.

Fiskeutsetting krever derimot midler. Møtet i januar var et startskudd for en prosess som også inkluderer søknader til det offentlige. Å arrangere aktiviteter for å få sving på interessa, er også et tiltak. KJFF er ellers mottakelig for andre innspill og ideer som kan bidra til å gjenreise Lågen i Kongsberg som fiskeelv.

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Herlet Tech
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.