Villsvinjakt i utlandet: Her er forholdsreglene du bør kjenne til
Publisert 05.12.2019 11:05
Oppdatert 11.12.2019 10:12
Villsvinjakt i utlandet: Her er forholdsreglene du bør kjenne til
Utbrudd av afrikansk svinepest gjør at jegerne må passe på å ikke ta med smitte tilbake til Norge. Her finner du rådene.

​​​​​​Afrikansk svinepest er en alvorlig virussykdom som påvirker hverdagen til mange europeiske villsvinjegere. Skal du på en jakttur til utlandet, er det noen forholdsregler du også bør vite om. Det enkleste er å finne seg et jaktdistrikt utenfor de restriksjonsbelagte sonene. I kartet under vises hvilke områder der du bør være påpasselig.

Afrikansk svinepest smitter ikke til mennesker, men smitter lett til andre dyr.

Klikk for større format
De røde sonene er områder hvor smitten er mest framtredende. Rosa soner har høy forekomst av smitte. Blå soner er områder hvor det er mindre smitte, men det er likevel viktig å ta forholdsregler. Kartet er klikkbart for større format​ og er oppdatert i ​november 2019.

Mattilsynets smitteråd

For å unngå smitte til Norge, er det svært viktig å vaske og desinfisere alt utstyr og klær brukt på jakt: 

  • Vask klær, støvler og utstyr (inklusive bil om den er brukt under jaktutøvelsen) grundig før hjemreise.

  • Vask hund og alt hundeutstyr før hjemreise

  • Restriksjoner på hvordan kjøtt og biprodukter skal håndteres er strenge. Unngå å ta med kjøtt eller ubehandlete trofeer hjem.​ Ferdig preparerte jakttrofeer antas å ikke innebære noen stor smitterisiko. 

  • Det er forbudt å fôre griser med matrester for å unngå smitte til grisene.

  • Vent minimum 48 timer før du oppsøker grisebesetninger eller foringsplasser/åteplasser for villsvin i Skandinavia. ​ ​

Unngå at det er du som innfører afrikansk svinepest!​

Sjekk med jaktguiden​​​

Hvis du skal til et av de berørte landene er det mange krav til hvordan jakten skal gjennomføres. ​I enkelte land er klappjakt er byttet ut med stille jakt, og man forsøker å begrense bestanden ved å jakte på purker. 

​Det gjennomføres flere smittebegrensningstiltak med f.eks. containere til oppsamling av biprodukter ifra jakta og prøvetaking av slaktet før kjøttet kan brukes.

Lokale jegere vil trolig ha god kjennskap til endring i jaktmetoder og smittebegrensningstiltakene som er valgt nasjonalt. 

Jegernes ansvar​

Per i dag har man ikke hatt noen utbrudd av afrikansk svinepest i andre land på grunn av smitte via jegere. Det er viktig at du som jeger bidrar til å holde det slik.

​Har du spørsmål så ta kontakt med ditt lokale Mattilsyn på 22 40 00 00. Du finner i tillegg oppdatert informasjon på Mattilsynets nettsider. 

Se NJFFs brosjyre for bedre jakt på villsvin. 


- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Bilforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.