Viltgryte
Anine Gutubakken Byles
Publisert 07.09.2020 13:27
Oppdatert 28.09.2020 09:55
Viltgryte
Viltgryte kan du enkelt lage på bålet, på primusen eller på kokeplaten. Du kan bruke kjøtt fra både elg, hjort og reinsdyr, og med noen enkle forberedelser hjemme kan du fint ta med deg denne gryta på tur.

​​Noen enkle grep om du planlegger å lage viltgryte på tur er å steke ferdig løk, sopp og kjøtt hjemme, og ha det med i en boks. Du kan blande sammen ingrediensene til sausen og ha over på en flaske. Da gjenstår kun smør, krydder og eventuelt maizena om du ønsker å tykne gryta.  

Tips: Maizena brun og lys jevner til saus gir ingen melsmak og kan has rett i gryta.   

Utstyr som anbefales på tur: 

1 stor plastboks (til kjøtt) 
1 liten plastboks (til krydder) 
1 plastflaske (til sausen) 
Bålkjele/Primus med kjele 
Ved/gass 
Sleiv 
Lighter 

Oppskrift Viltgryte 

Ingredienser 
10 porsjoner: 

700 gr viltkjøtt 
1 ts salt  
1 ts pepper  
1 løk 
300 gr sopp 
2 gulrøtter 
2 ss smør til steking 
500 gr kjøttbuljong 
1 dl solbærsaft 
3 ss tørket timian 
2 dl matfløte 
Maizena

Slik gjør du: 

  1. Del viltkjøttet i små biter og krydre det med salt og pepper. Del løk og sopp i middels store biter, skrell gulrøttene og del i skiver. 
  2. Varm opp en stor gryte på middelshøy varme og tilsett smør. Ha kjøtt, løk, og sopp i gryta og brun det godt i flere omganger. Om du har for mye i gryta så blir kjøttet kokt i stedet for stekt. 
  3. Kok opp en kjele med vann og ha i gulrøttene. Kok til de begynner å bli møre. Ha dem over i gryta med kjøttet. 
  4. Tilsett kjøttbuljong, solbærsaft og rosmarin, og la gryta småputre på middelshøy varme i ca. 20 minutter.  
  5. Ha fløte i gryta og skru ned varmen. La det småputre i noen minutter. Om gryta er for tynn kan du bruke litt maizena for å tykne sausen. Ønsker du en mørkere gryte kan du ha i litt sukkerkulør. ​
  6. Smak til med salt og pepper, og server gjerne viltgryte med pote​ter eller potetmos. ​

På bålet eller primusen: 

Forberedelser før du drar: 

  1. Gjør steg 1 og 2 og ha det over i en plastboks. ​
  2. Bland sammen ingrediensene i steg 4 (minus timian) og ha det over på en egnet flaske. 

    Tips
    : Bruk gjerne kremfløte i stedet for matfløte for en tykkere saus. Da behøver du ikke å ta med jevner til sausen på tur.​

  3. Bland sammen timian, salt og pepper og ha over i en liten plastboks.  

På bålet/primusen: 

  1. Bland sammen kjøttblandingen og sausen og ha det over i bålgryta eller primuskjelen, og varm det opp på middels varme. Pass på at den ikke svir seg.  
  2. Gi gryta et oppkok og skru ned varmen slik at den kan putre på lav varme til den tykner. Smak til med krydderblandingen. ​
  3. Server gjerne med litt poteter eller potetmos.  
viltgryte-3.jpg 
Del dine middager med #njffmat på Instagram. 
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
Bilforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.