Slik takler du en viltpåkjørsel
Publisert 05.12.2018 10:34
Oppdatert 06.12.2018 15:03
Slik takler du en viltpåkjørsel
Slik takler du en viltpåkjørsel
Høst og vinter er tiden der sikten blir dårligere og ville dyr trekker ut i bilveien. Vet du hva du skal gjøre dersom uhellet er ute?

​​​​Hver eneste dag blir i snitt 28 hjortedyr påkjørt, viser statistikk fra SSB. Så langt i år har over 4806 dyr blitt registrert som påkjørt i Hjorteviltregisteret. Mørketallene er store. Å ikke melde fra om påkjørsler av dyr er brudd på både vegtrafikkloven og lov om dyrevelferd. Lovene pålegger deg å hjelpe dyr som åpenbart er skadet eller hjelpeløst. ​​

Dette gjør du ved en viltpåkjørsel:

  1. ​Ta på deg markeringsvest og sikre ulykkesstedet med nødblink og varseltrekant.

  2. Skaff oversikt over eventuelle skadede personer, og gi førstehjelp. Kontakt 113 dersom akutt hjelp er nødvendig.

  3. Ring politiet på 02800 og meld fra om påkjørselen. Kommunen kan også varsles.

  4. Merk påkjørselssted – dette for å kunne spore skadede dyr senere.​

Pass på om ​kvelden

Det er størst risiko for å kjøre på dyr etter mørkets frembrudd. Flest viltpåkjørsler skjer mellom klokka 19 og midnatt. Dyrene kan komme veldig fort og i mørket er det ekstra vanskelig. Det er ikke sikkert at du ser elgen selv om den står i grøfta.

​Rin​g politiet

​Noe av det første du må gjøre er å ringe politiet på 02800. Da blir du satt videre til kommunens ettersøkingsmannskap. Det skal du gjøre hvis dyret er dødt eller skadet, men også dersom du er usikker på om du traff noe.​

Merk åst​​e​det​​

Viltnem​​ndene får ofte diffuse meldinger om hvor dyr blir påkjørt. Dermed er det ofte vanskelig å finne de påkjørte dyra. Det gjelder særlig når dyr har fått skader, men stikker fra skadestedet og blir liggende et annet sted og lide.

Har du ikke anledning til å vente på åstedet til ettersøksmannskapet dukker opp, er det viktig at du merker en busk på stedet med en plastpose eller et gult bånd. ​

- Annonse -
Jakthundboka
Jakthundforsikring
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.