Her er fiskevettreglene
Publisert 08.02.2016 18:58
Oppdatert 08.06.2020 11:00
Her er fiskevettreglene
Norges Jeger- og Fiskerforbund har laget åtte fiskevettregler som skal sikre et trygt og hensynsfullt fiske, enten du ferdes i ferskvann eller sjø.

Hensynsregler​​

Fiskevettreglene er hensynsregler som angår svært mange. 1,7 millioner nordmenn over 15 år fisker minst én gang i året, viser tall fra Ipsos MMI. 

– Det viktig at vi som fiskere oppfører oss slik at samfunnet rundt oss aksepterer og applauderer vår aktivitet. Respektfull behandling av fisken er en selvfølge. Søppel etter fiskere er et tilbakevendende problem. Fugl dør i flokete fiskesener langs vannene, og gamle slukforpakninger ligger strødd. Her må vi skjerpe oss, sier Farstad.

Namsen tok ett liv i året

Den første og viktigste fiskevettregelen lyder «Tenk sikkerhet i alt du gjør som sportsfisker».

Fra gammelt av er det blitt sagt at elva Namsen tar ett liv under laksefisket hvert år. Gjør den ikke det, tar den to liv året etter. Selv om dette heldigvis ikke har slått til de siste tre årene, har mange fiskere omkommet i det som kalles «Elvenes dronning» opp gjennom årene.

– Elva kan se veldig rolig ut på overflaten, men kan ha sterkere strømmer enn man tror. Ved Sælegghylla har Namsen et stryk som fiskere må være særdeles varsomme med å komme for nær, sier lensmann Erling Lundstadsveen i Overhalla.

Lensmann bifaller reglene

I løpet av sine ti år som lensmann har Lundstadsveen opplevd at flere sportsfiskere har druknet i Namsen. 

– Tidligere skjedde en drukning nesten hvert år, og det var like grusomt hver gang, sier han.

Han mener Fiskevettreglene kan bidra til et tryggere fiske i elva.

– Fiskevettreglene er et bra tiltak for å få folk til å tenke mer på sin egen sikkerhet. De viktigste rådene fra meg er å bruke redningsvest og å være forsiktig med alkohol. I år får ingen fiske i Namsen uten å ha med vest. Vi kommer til å gjennomføre kontroller, sier Lundstadsveen.

Fisk ikke alene 

– Holdninger er viktigere enn regelstyring. Men hvis reglene kan påvirke til gode holdninger, er det bra, sier leder Ole Gladsø i Røde Kors Hjelpekorps.

Gladsø mener en god livsforsikring er å være flere på fisketur.

– Å snakke om «ikke gå alene» er kanskje utfordrende – vi vil ikke røpe den beste fiskeplassen vår – men det er en god livsforsikring å ta med en kamerat på fisketur, sier Gladsø.

Kommer til en utedass nær deg

NJFF sender nå ut Fiskevettreglene og håper at de får den samme status for sportsfiskere som Fjellvettreglene har for turfolket.

– Målet er at disse reglene skal henge på enhver utedass og hyttevegg der fiskere ferdes, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.​

De åtte fiskevettreglene

  • Tenk sikkerhet i alt du gjør som sportsfisker
  • Behandle fisken med respekt
  • Vis måtehold
  • Sett minst mulig spor etter deg
  • Ta hensyn til andre naturbrukere
  • Lær deg førstehjelp
  • Kom deg trygt hjem
  • Vær stolt av å være fisker

Her kan du laste ned NJFFs fiskevettregler.

Klikk_her_for_nedlasting

​​​

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.