Hvordan begrense debatten
Publisert 19.09.2018 13:02
Oppdatert 19.09.2018 13:02
Møter kan fort trekke ut i det uendelige hvis møteleder og deltakerne ikke begrenser debatten. Det kan skje på ulike måter.

​Begrenset taletid​​​​

Dersom det er en som mener at talerne bruker for lang tid på innleggene sine, kan det settes frem forslag om begrenset taletid. Et slikt forslag kan gå ut på at alle etterfølgende talere får like lang taletid, eller at de som ikke har hatt ordet tidligere i saken får lengre taletid enn de som har hatt ordet før. Uansett hva som bestemmes, så er det møteleders jobb å passe på taletiden fra nå av.


Forslag til strek ​​​

Når ordskiftet har vart så lenge at det sannsynligvis ikke vil komme frem noe nytt eller saken må begrenses pga. tid, kan møteleder (eller en annen) sette frem forslag om strek. Dette betyr at møtelederen setter strek på talerlisten sin under de navn som allerede står der. Ingen nye navn kan noteres under streken. 

Når forslag om strek er fremmet, er det vanlig at de som vil ha ordet men som ikke har meldt fra før, får anledning til å melde seg på ”før strek settes”, f.eks i løpet av innlegget til neste taler. Det kan også vedtas å sette strek under de talerne som allerede står på listen hvis tiden er knapp.

Når det er satt strek, skal talerlisten leses opp for å sjekke om alle som har bedt om ordet, er med. Etter at strek er satt, kan ingen nye talere få ordet. Det kan ikke settes frem forslag og forslag kan ikke trekkes tilbake.​


Forretningsorden

Dette er arbeidsregler som ordstyreren har å forholde seg til, for eksempel tidsbegrensninger for møtet, taletid, pauser, tellekorps m.m. Noen av disse arbeidsreglene står i foreningens vedtekter og retningslinjer. 


Et medlem som ber om ordet til forretningsordenen:​​​

  • Skal få det straks, men ikke før den som taler er ferdig. 
  • Kan komme med merknader til saksbehandlingen, kritikk mot møtelederen, forslag om begrenset taletid, forslag om strek, og protest mot avstemningsmåte dersom denne ikke alt er vedtatt. 
  • Må fatte seg kort, og kan ikke komme inn på realiteten i saken som drøftes.​- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.