Slått og Rådyrprosjektet

En solskinnshistorie om engasjement og samarbeid

Publisert: 20. september 2021 kl. 17.15

Sist oppdatert: 30. juni 2021 kl. 19.51

I 2016 startet en liten gjeng ett forsøksprosjekt med hensikt å berge noen av rådyrkalvene i bygda fra en ublid skjebne i møte med slåmaskinen.  Vi var fire engasjerte fra Trøgstad JFF og Båstad GJFF samt at vi hadde en avtale med en av bygdas gressprodusenter som ønsket at vi gjorde ett forsøk. 

Første økta endte med en skadet rådyrkalv som måtte avlives til tross for vår innsats med manngard og fugleskremsler utplassert i enga siste døgn før slått. 

Frøet var allikevel sådd og året etter hadde vi fått litt tid til å markedsføre prosjektet og fler var blitt med på laget. En oppfordring til å ringe oss dersom det skulle slås ble publisert på facebook og viltnemnda kom på banen med innkjøp av spray med duftstoff og biologisk nedbrytbare papirposer som vi brukte som skremsler. Økte mannskaper førte til at vi fikk gått tettere manngarder og vi fant fler og fler kalver. 

De påfølgende årene ble dette prosjektet mer og mer populært, fler produsenter ringte oss, vi fikk publisitet i lokale og landsdekkende medier.  Asbjørn Ness viste seg å være en god pådriver for prosjektet og fikk med seg mange frivillige, noe han har fortsatt med hvert år siden og han gjør en kjempejobb hver vår. 

I 2020 kom kommunen sterkere med, og de stilte med dronepilot og drone. Dette er mye mer effektivt, men også veldig tidkrevende for piloten, ved slått, skjer det mye i løpet av ett lite tidsvindu, så det viste seg nærmest umulig for en mann å dekke behovet for drone. Vi bestemte oss for å søke midler til årets sesong, samtidig som det plutselig dukket opp en profesjonell dronepilot som også ønsket å bidra. Tusen Takk for innsatsen deres Pål og Roy!

Nå er vi midt i 2021 sesongen og vi har til nå reddet ca 40 kalver, dronene finner de fleste, men vi er fortsatt avhengig av bakkemannskaper og også hund. Kommunen har kommet oss i møte med midler til drone og vi har også sett at prosjektet sprer seg til større deler av kommunen nå som vi også har blitt en stor kommune. 

Prosjektet viser at man med ett samarbeid mellom flere parter vil kunne oppnå strålende resultater. Her har produsenter, jegerforening, kommune og frivillige skapt det jeg nesten vil kalle en liten bevegelse. Tusen takk til alle som har stilt opp og som fortsetter å gjøre det. 

Fler og fler melder seg inn i facebookgruppa som heter: Slått og rådyrprosjektes menn og kvinner avdeling Trøgstad.  Her oppdaterer vi hva som skjer og organiserer de forskjellige aktivitetene. 

Det har vært utrolig moro å følge prosjektet fra starten til det det har blitt i dag og det skal bli spennende å se hvilken retning det tar videre.  

 

For Trøgstad JFF  Bjørn Einar Lier​