Harr
Publisert 18.08.2016 11:33
Oppdatert 18.08.2016 11:33
​Harren kan du finne både i stille og rennende vann, men det er først og fremst i rennende vann den trives. Den finnes på Østlandet i Gudbrandsdalslågen og øst for Mjøsa, i det meste av Finnmark, deler av Troms og Nordland og i Rauma i Møre og Romsdal.
Harr
Harr

Liten munn

Harren har liten munn og spiser av den grunn mye smådyr og insekter, noe som absolutt er en fordel for fluefiskeren. Den tar selvfølgelig en liten mark også, så det er muligheter for all.

Markfiske

Bruk små agnkroker (#10-12 eller så) og agn med vanlig meitemark. Bruk dupp, eller fisk marken uten dupp eller søkke, eller med kun et bittelite søkke på, slik at den danser nedover med strømmen.

Sluk og spinnerfiske

Det er fullt mulig å få harr på små sluker og spinnere, og det er gjerne de største harrene som drister seg til å prøve seg på såpass store munnfuller…

 ​

FAKTA

Harren gyter om våren i mai/juni. Da samler hannen et harem av hunner rundt seg og gyter med flere hunner på tur. Utover sommeren skal den derfor bare spise og spise.

Norgesrekord: 3,38 kg fra Råstadjawre, indre Troms.

 

Fluefiske

Tradisjonelle fluer slik som Red Tag er fortsatt et godt valg – særlig litt utpå høsten. Blant mine favoritter til harr er: ulike vårflueimitasjoner samt relativt små døgnflueimitasjoner. Som oftest velger jeg ei flue i størrelse 12, 14 eller 16. Kraftig fortyngede nymfer er gså meget effektive.

(Sjekk flueoppskrifter for eksempel. Red Tag og døgnflue her på fiskeklubben.no)

 


- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige medlemsfordel blå
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.