Sommerfiske fra brygger og svaberg
Øivind Berg
Publisert 18.08.2016 11:28
Oppdatert 18.08.2016 11:28
Rett uten for bryggekanten fins det både små og store fisk. Bruk snøre, søkke og en liten agnkrok. Du kan være sikker på at det napper ofte når du agner den lille kroken med innmaten fra en strandsnegl. Men det blir mest småfisk som ulker, tangsprell og sypiker. Allikevel beviser det at det å fiske med naturlig agn i sjøen sværtofte gir fast fisk. Bytter du ut håndsnøret med en kasteslukstang kan du stå på bryggekanten og kaste så langt ut som du bare klarer.
Sommerfiske fra brygger og svaberg
Tekst/Foto: Øivind Berg, Fiskeklubben Nr. 2 - 2008

Sommerfiske fra brygger og svaberg

Slik fisker du

Stå eller ligg på bryggekanten med håndsnøre eller kasteslukstang. Husk redningsvest. Det kan være glatt på de våte bryggeplankene.

I enden av snøret binder du en sluk uten krog, men med et 30 cm langt tynt snøre med en eller flere kroker agnet med reke, snegl eller børstemark.

Dra sluken slik at den sleper langs bunnen. Stopp. La den ligge litt i ro, stram opp snøret, og løft stangtuppen raskt og bestemt. Da vil sluken gjøre et hopp opp fra bunnen og agnet vil sveve fritt. Hvis det er fisk i nærheten vil den se den blanke sluken, kjenne lukten av mat og sluke agnet. Neste gang du løfter stangtuppen vil du derfor ha fast fisk med kroken godt fast i svelget på fisken.

Når fisken biter

Med en gang du kjenner napp må du sveive raskt inn, for torsk, lyr og berggylte prøver alle å svømme mot bunnen. Der setter de seg ofte fast mellom tang og steiner.

Hvis du da må dra hardt for å få fisken opp fra bunnen er det fort gjort å ryke snøret. Hold derfor stangtuppen høyt og pass på å ha stramt snøre. Da er det vanskelig for fisken å svømme ned til bunnen.

Meitefiske i saltvann

De fleste bruker kasteslukstang med sluker og jigger når de fisker fra svaberget. Men fra svaberget går det også an å fiske med ei lang meitestang og dupp.

Selv om du godt kan bruke meitemark som agn også i sjøen, er det mange andre typer agn å velge mellom.

Strandsnegl finnes overalt i fjæra. Knus sneglehusene og fest to-tre snegler på en liten, langskaftet krok. Bruk noen splitthagl som søkke et lite stykke ovenfor kroken. La agnet sveve over tangskogen utenfor svaberget. Det varer sjelden lenge før duppen begynner å bevege på seg. Sannsynligvis er det torsk, lyr eller kanskje berggylte.

Blåskjell

Blåskjellet åpner du med en flat kjøkkenkniv. Skrap ut muslingen og træ den på kroken. Surr litt sytråd rundt muslingen og krokskaftet så sitter agnet bedre.

Meitefiske med dupp

Når berggylta sitter på kroken, kjenner du det godt. Stangtuppen blir brått og tungt bøyd nedover, og du må løfte stanga fort for å hindre at fisken setter seg fast i tanga eller i en bergsprekk.

Lyren, som er en typisk rovfisk, tar også gjerne agn som svever under en meitedupp.

Agn kroken med sild, makrell- eller blekksprutbiter og kast duppen så langt ut fra svaberget som mulig.

Berggylt

Berggylta er bitevillig hele dagen – selv midt på en varm sommerdag, og den er gir seg ikke uten kamp. Derfor er det gøy å få berggylte på kroken Den er lett å kjenne igjen på den runde kroppen, de tykke leppene og de piggete ryggfinnene.

Fisken trives best utenfor bratte svaberg der det er bunn med mye tang og steiner. Den spiser muslinger (skjell), krepsdyr, børstemark og småkryp. Vanlig størrelse er 30 - 40 cm og ca 0,5 - 2 kg. Berggyltene blir født som hunnfisk, men skifter kjønn etter 8-10 år og blir hannfisk, kan bli 25 år.

«Fiskelykke». sier vi når noen nesten bestandig får fisk. Men fiskelykke handler faktisk mer om kunnskap enn flaks, for den som nesten bestandig får fisk, er kanskje rett og slett en flink fisker. En fisker som vet mye om hvor og hvordan fisken lever, bruker det han vet til å velge den fiskeplassen og fiskemåten som lurer fisken til å bite.

For å få fiskelykke er det derfor viktig å skaffe seg kunnskap om fisken, hvor den lever og hva den spiser. En god fisker har ikke flaks, men vet mye om fisk og fiskeplasser.

Fiskeboka ”Fast fisk” er lagd for at du skal få lyst til å dra på fisketur, og den gir deg gode råd og tips som øker sjansene dine til å få fast fisk. Når fisken biter, er det spennende, men ekstra gøy er det når du opplever at du har fast fisk fordi du har fisket på en bestemt måte ut fra det du vet om hvordan fisken oppfører seg.

Boka finner du på biblioteket eller du kan kjøpe den direkte fra forfatteren www.gutten-berg.no) da boken er utsolgt fra forlaget.

Forfatteren

Øivind Berg er en aktiv villmarks- og friluftsmann. Han har skrevet mange bøker for barn, ungdom og voksne om friluftsliv og norsk natur.

Med sin bakgrunn som lærer i grunnskolen vet han hva som interesserer og fenger barn og ungdom, og ikke minst – hva som skal til for at turer i skog og mark skal bli vellykket.​


- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige medlemsfordel blå
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.