Drammen – fluefiskets vugge
Vegard Veberg
Publisert 18.08.2017 13:15
Oppdatert 18.08.2017 13:15
Drammen – fluefiskets vugge
Sannsynligvis var «Pølsesvingen» i Drammenselva, med den kjente lakseskulpturen, åsted for Hutchinsons siste fisketur. Han døde ifølge dødsannonsen en «blid død», trolig med vadestøvlene på. FOTO: STIG STORHEIL/NVE
Lenge trodde man Norges første fluefisker var skotten Robert Dalton Hutchinson. I dag vet vi at det ikke var tilfellet. Likevel var Hutchinson kanskje den viktigste apostelen for fluefiskets edle kunst.

Kanskje det regnet. Kanskje var det sol. 17. august 1843 i Vikersund. Det eneste som er sikkert, er at skotten Robert Dalton Hutchinson nok mente dagen var egnet til å fiske, før han tok sine skjebnesvangre skritt ut i Drammenselva, sannsynligvis ved Pølsesvingen.

I dødsannonsen står det at han døde en «blid død», 56 år gammel. De fleste kan vel se for seg drukningsdøden som alt annet enn blid. Men han døde med støvlene på, mens han gjorde det han elsket mest. Bare det er mer enn mange av oss tør håpe på.

Påfugl

– Hva i all verden var den merkelige lyden?

Jakt & Fiskes utsendte sitter i en velfylt Land Rover sammen med fylkessekretær Anne-Mette Kirkemo i Buskerud. Vi er på vei til Hutchinsons grav hvor vi skal møte lederen i Drammen Sportsfiskere. Bilens kupé er prydet med flere premiesløyfer fra hundeutstillinger, og i lasterommet er det et velbrukt hundebur. Her er det dachs, og ikke laks, som gjelder.

– Det var en påfugl. De har noen her på Sundland gård, sier fylkessekretæren på klingende bergensk.
– Sa du Sundland gård? Det er jo der Hutchinson bodde ...
Den gamle gårdsbygningen, som ligger idyllisk plassert ved elva, forsvinner bak oss, mens tanken på Hutchinson blir med, helt til kirkegården.

Familien fiske

Skotten var en av de aller første som svingte fluestanga innenfor Norges grenser, men han var ikke først. Godseier Johan Thonning Owesen fisket med flue i Nidelva i 1822. Hutchinson flyttet til Drammen i 1826. Og som Godtfred Holo påpeker i Drammen Sportsfiskeres medlemsblad, bør det anses som sannsynlig, eller i hvert fall mulig, at han besøkte Norge før han flyttet hit. Og da virker det svært usannsynlig at han ikke skulle forsøkt seg i elva ...


Vil du lese resten av saken om Robert Dalton Hutchinson, og fluefiskets spede begynnelse, ​finner du hele saken i Jakt & Fiskes septembernummer, som kommer i butikkene i disse dager.

Vil du ha elleve utgaver av Jakt & Fiske i posten, hvert år, kan du melde deg inn i NJFF her: ​https://www.njff.no/medlemskap

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.