Fisk i tare
Finn E. Hansen. Foto: Synøve Dreyer
Publisert 08.06.2018 09:06
Oppdatert 18.06.2018 11:05
Fisk i tare
Jeg elsker lukt av sjø, fersk fisk, tang og tare. Den optimale lukten av sommer. Det er ofte for tett og varmt i skogen midtsommers, og litt tidlig å tilbringe lyse kvelder i høyfjellet. Sjøen, med sommerfiske, bading og grilling er topp akkurat nå.

​​​Jeg tenker at alt dette må kunne samles i en enkel matrett. Fisk, tare, og en risotto jeg har halvfabrikert hjemme, kan bli et gourmetmåltid i fjæra. Er du ikke skodd for utekoking, må du gjerne tilberede det hele ved komfyren hjemme.

Helsemyndighetene forteller at vi får for lite jod. Spesielt gravide trenger mer av dette mineralet, men også resten av befolkningen har godt av et kosthold med mer hvit fisk, flerumetta fettsyrer og vitaminer. Taren har rikelig med jod, det samme har sjøfisken. I tillegg har taren fjorten ganger så mye kalsium som melk, store mengder fettløselige vitaminer og mer D vitamin enn tran. Slå den! I tillegg sies det at både sjøfisk, tang og tare er kolesterolsenkende.

Tørking

Stort sett alt av tang og tare som finnes langs kysten kan spises. Mest vanlig er blæretang, sukkertare og fingertare. Det finnes atskillig flere arter, men det er disse jeg har konsentrert meg mest om. Sukkertare og fingertare egner seg veldig godt til tørking. Før tang eller tare tørkes, må den skylles godt i ferskvann og tørkes med håndkle. Tørking i friluft, på tørkesnora er å foretrekke hvis været spiller på lag. I fuktig vær kan stekeovnen brukes. 45 grader midt i ovnen går helt fint, såframt du ikke lesser inn for mye. Tørk til den blir helt sprø, og knuses lett mellom fingrene. Når taren skal brukes legges den i ferskvann noen minutter og du kan stå med tilnærmet fersk tang mellom hendene, som lukter friskt av sjø. Tørket tang og tare kan ha en tilnærmet uendelig holdbarhet. Legg det gjerne i en stor plastpose som knytes tett, slik at de ikke blir påvirket av fuktighet eller miljøet rundt.
En annen metode for oppbevaring, er blansjering og frysing. Også med denne metoden må taren eller tangen skylles i ferskvann. Legg den så i kokende vann et par minutter, før den igjen går tilbake i iskaldt ferskvann. Til salater og liknende er dette kanskje den beste metoden, da særlig tangen får en irrgrønn og fristende farge etter møtet med kokende vann.

Den femte smaken

Tang kan plukkes og spises stort sett fra hvor som helst. En kniv, stor pose og gummistøvler, hvis det ikke er badetemperatur, er alt du trenger. Jeg vil allikevel ta noen forholdsregler. Ikke plukk på steder som mistenkes å være forurenset. Her trengs litt lokalkunnskap. Jeg plukker også helst ved fjære sjø, så dypt jeg klarer, slik at taren alltid har ligget under vann.
Så til maten. Innledningsvis nevnte jeg grilling. Å pakke nyfanget fisk, uansett art, inn i fersk sukkertare, for så å legge den på grillen, er en fabelaktig metode. Både tang og tare inneholder smaksstoffer som likner på glutamat, eller den femte smaken som kalles umami, og virker som en smaksetter og en smaksforsterker for råvaren som tilberedes. Men siden vi er i fjæra, vil jeg like gjerne dampe fisken i tang, og bruke taren som smaksetter i risottoen. Både blåskjell, hjerteskjell, strandsnegler og annet småsnadder du finner, kan slippes i gryta, og dampes med. 
I glasset ville jeg satset på en tørr Riesling som følge. Eller Farris med en aning lime eller sitron.

 

Blæretangdampet fisk med tarerisotto (4 porsjoner)


Fisk dampet i blæretang

Ingredienser

1 kg renset sjøfisk (torsk, lyr eller sei)
Lokalt plukka skjell og strandsnegler (så mye du har lyst på)
Rikelig med rein blæretang
Kjele, bål eller primus​

Slik gjør du

Legg tangen i kjelen, og ha i skjell og fisk. Fyll opp med friskt sjøvann til halvparten av tangen er dekket. Lager du dette hjemme, tilsettes salt til vannet, som om du trekker fisk på vanlig måte.
Sett over tett lokk, fyr opp, og damp fisken i ca. 8–10 minutter etter tykkelse.

 

Tarerisotto​

Ingredienser 

2 dl risottoris
2 ss smør til fresing
1 l kyllingkraft eller vann
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
½ rød paprika (eller ½ chili)
Ca 1,5 dl hvitvin
30 g revet parmesan
20 g smør
30 g blansjert sukker- eller fingertare​

Slik gjør du

Start med å finhakke løk, hvitløk og paprika. Bruk gjerne chili hvis du ønsker et lite «fraspark» i risottoen. Fres dette et øyeblikk i smør, uten at det brunes. Skyll risen godt i kaldt vann, og ha den i kjelen med løk og hvitløk. Fres ytterligere noen sekunder før du tilsetter vinen og ca.1/3 av kraften/vannet. La væsken koke nesten helt inn før du tilsetter mer væske, litt etter litt. Risen skal være myk, og retten svakt rennende når den er ferdig. Rør til slutt inn parmesan, smør og blansjert sukkertare. Ønsker du en litt mer kremet risotto, kan smøret byttes ut med 2 ss seterrømme.

Skal du lage retten ute, stopper du kokingen etter 12–15 minutter, og før du har i den siste 1/3 av væsken. Avkjøl raskt, slik at den ikke blir for klissete. Varm så opp igjen risottoen sammen med resten av væsken før du rører inn smør/rømme, parmesan og finstrimlet tare.
Legg risotto på tallerken, og topp med fisk og skjell.

- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.