I rute på Nordfjella
Atle Skjelde
Publisert 16.02.2018 15:28
Oppdatert 16.02.2018 15:28
I rute på Nordfjella
Uttaket av villreinstammen i Nordfjella er i rute. Innpåstillinga skjer til fots, men fellingslagene har også tillatelse til å benytte helikopter.
Innen 1. mai skal hele villreinstammen på 2200 dyr i Nordfjella sone 1 være tatt ut. - Alt går foreløpig etter planen, sier seksjonsleder Kjartan Knutsen ved Statens naturoppsyn (SNO).

– Store deler av villreinområdet ligger over 1200 moh. og er svært værhardt, men uttaket går bedre enn forventet. Vi er effektive når været spiller på lag, forteller Knutsen til Jakt & Fiske i slutten av januar.   

Det er tre fellingslag i sving i Nordfjella. Hvert lag består av ti personer, halvparten fast ansatte SNO- personell, resten engasjerte folk.

Fellingslagene bruker snøscooter og helikopter til frakt av folk, lokalisering av dyr og felte dyr. Innpåstilling av dyr skjer til fots.  

Det statlige uttaket startet i november. Siden da er det tatt ut 774 villrein. Sju av dyrene har testet positivt på skrantesjuke (CWD). Under den ordinære villreinjakta ble det i tillegg påvist fire tilfeller.

Effektivt

– Antall syke dyr er som forventet, sier Knutsen.

Målet er å ta ut hele villreinstammen på 2200 dyr innen 1. mai. Det skal nå være igjen ca. 700 villrein i området som strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. 

Så snart det blir gode forhold, skal restbestanden telles fra fly.  

– Hva er den største utfordringen?

– Været. Akkurat nå ligger fellingslaget værfast på fjerde døgnet. 

Knutsen forteller at det i januar ble felt en flokk på 22 bukker fra helikopter.

– Bukkeflokken var farlig nær sørgrensa av sone 1. Vi har løyve til å bruke helikopter til uttak av rein. Dette vil være en utbredt metode på små flokker og enkeltdyr, når det kan skje effektivt og hurtig av hensyn til dyra, sier han.   ​

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.