Innskyting for nybegynnere
Olaf Schjøll
Publisert 05.04.2018 09:37
Oppdatert 05.04.2018 09:37
Innskyting for nybegynnere
Få ting er mer frustrerende enn en jaktrifle som ikke treffer der den skal. Vi guider deg gjennom innskytingen.

Skal rifla treffe der du ønsker under trening og jakt, må en del forutsetninger være på plass. Våpenet må for det første være i bra stand. En viktig detalj her er at alle skruer er strammet godt til. Dette gjelder særlig begge skjefteskruene. De sitter gjerne foran underbeslaget og bak avtrekkerbøyla på de fleste boltrifler. På våpen med mulighet for bytte av pipe bør også strammingen i pipefestet sjekkes. Dessuten er det avgjørende at skruene som fester kikkertsiktet er strammet godt, både i ringene, og eventuelt de skruene som fester basene til låskassa. Bruk skrutrekkere med passende bredde og tykkelse for å unngå stygge skruehoder. Bruker du lyddemper, er det viktig at også denne er skrudd godt fast.

Hvordan ser løpet ser ut innvendig? Ta ut sluttstykket og titt igjennom fra kammerenden mot en lys flate. Da vil du se om det er mye avleiringer, rust eller annet rusk i løpet. Gi løpet en ordentlig puss med olje og bronsebørste om det ikke ser bra ut.

Ammunisjon

Benytt ammunisjon av god kvalitet. Det er mulig å få tak i billig militær ammunisjon, men mange jaktrifler «rynker på nesa» av dette. Det er likevel mye brukbar treningsammunisjon å få tak i som koster mindre enn god jaktammunisjon. Det kan være greit å bruke dette i starten, og så skyte inn rifla med de patronene du skal bruke på jakt avslutningsvis. Viktig: Ikke bland ammunisjon, for forskjellige patroner kan gi ganske forskjellig treffpunkt i samme rifle.​

​Hvis du vil lese hele saken om innskyting kan du kjøpe Jakt & Fiskes aprilnummer som er i butikkene nå. Du kan også melde deg inn i NJFF og motta elleve nummer av Jakt & Fiske i året. Meld deg inn her.​​​

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.