Lærdalselva er friskmeldt for Gyrodactylus salaris
Vegard Veberg
Publisert 04.11.2017 12:28
Oppdatert 04.11.2017 13:05
Lærdalselva er friskmeldt for Gyrodactylus salaris
Lærdalselvi i Sogn og Fjordane er friskmeldt med bruk av surt aluminium i kombinasjon med små mengder rotenon. Friskmeldingen gir håp om at metoden også kan bli tatt i bruk i andre infiserte vassdrag. Foto: iStock
Mattilsynet har nylig friskmeldt Lærdalselvi, etter at de siste prøvene av lakseyngelen i elva har vist at de er fri fra den dødelige parasitten. Friskmeldingen er en stor seier for aluminiumsmetoden.

​​Lærdalselvi i Sogn og Fjordane er den første elva som har blitt friskmeldt med aluminium i kombinasjon med små mengder rotenon.

- Denne friskmeldingen viser at aluminiumsmetoden har vært en suksess. Vi har nå fått et nytt verktøy i kampen mot Gyrodactylus salaris, som tar livet av parasitten, mens fisken overlever. Dette lover godt for den videre kampen mot parasitten, sier Miljødirektoratets direktør, Ellen Hambro.

Gyrodactylus salaris ble oppdaget i Lærdalselvi i i 1996. Siden da er det gjort flere behandlinger for å hindre spredning til andre elver i Sognefjorden.

Friskmeldingen kommer etter at en rekke andre elver og regioner har blitt gyrofrie. Sist var det Vefsna og åtte andre elver i regionen.

Av 50 vassdrag hvor gyro har blitt påvist, er 32 vassdrag friskmeldt etter behandling. I tillegg er 11 vassdrag (Fusta i Vefsnaregionen, Ranaelva, Raumaregionen og Skibotnregionen) ferdigbehandlet og overvåkes med tanke på friskmelding. Kun Driva- og Drammensregionen er ubehandlet. 

Gyrodactylus salaris​

  • Ca. 0,5 millimeter stor lakseparasitt som angriper lakseyngel i ferskvann.
  • Introdusert til Norge gjennom innførsel av fremmed laks og regnbbueørret, minst fire ganger.
  • Stor trusselfaktor mot norske laksebestander. Kampen mot parasitten har derfor høy prioritet. Tiltak har i betydelig grad redusert utbredelsen. Utrydding medfører også at risikoen for smittespredning til nye områder er redusert.
  • Parasitten har ført til årlige inntektstap på 200-250 millioner kroner, som fram til i dag har kostet Norge tre til fire milliarder kroner.
  • I Norge har parasitten blitt påvist i totalt 50 vassdrag, fordelt på 17 smitteregioner.
  • I dag er 32 vassdrag friskmeldt. 7 vassdrag står igjen som infiserte; fire i Driva-regionen og tre i Drammens-regionen.

(kilde: Mattilsynet)​


Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.