Lærdalselva tørrlagt: Krever bøter
Vegard Veberg
Publisert 08.09.2017 11:40
Oppdatert 08.09.2017 11:40
Mandag 4. september ble deler av Lærdalselva tørrlagt, etter en feil fra kraftprodusenten Østfold Energi. Redd Villaksen krever klekkelige bøter for å hindre lignende tilfeller i framtiden.
Lærdalselva tørrlagt: Krever bøter
Dette synet møtte Mark Brooks, etter at Østfold Energi hadde tappet ned Lærdalselva til 40 prosent under minste tillatte vannføring. FOTO: PRIVAT

Lærdalselva ble omsider klar for friskmelding etter vel tjue år med parasitten Gyrodactilus salaris. Behandlingen kostet storsamfunnet millioner av kroner. Nå har fisken i Lærdalselva blitt utsatt for nok en kraftig kilevink.

Mandag 4. september ble nemlig vannstanden redusert til skarve 6 kbm. Minstevannføringen er 10 kbm. Dette medførte massiv yngeldød i sideløp og kiler som Lærdal har mange av. Det ble også observert død yngel i hovedløpet.

Til å grine av

Rettighetshaver og ivrig bruker av elva, mark Brooks, oppdaget yngeldøden.

– Elva var redusert til en sildrebekk, og jeg så yngelen ligge på land og sprelle. I hele elva er det lagt opp til oppvekstområder basert på minimum ti kubikk vann. Massevis av kiler og kanaler ble tørrlagt og tusenvis av yngel av laks og sjøørret fra tre årsklasser er død. Det er helt utilgivelig og miljøkriminalitet på sitt verste. Jeg begynte faktisk å grine, sier Brooks til NRK Sogn og Fjordane.

Må svi på pungen

En drøy time seinere var vannstanden på 10 kbm igjen, og den døde yngelen ble spylt nedover elva.
– Hadde jeg ikke vært oppe så tidlig ville dette aldri blitt oppdaget, sier Brooks.
Østfold Energi har beklaget hendelsen og sier de leter etter feilen, og har meldt fra til NVE om fadesen.
Pål Kloumann i Redd Villaksen mener det må gis klekkelige bøter for å forhindre at noe lignende skjer igjen:
– Det eneste Østfold Energi vil ta hensyn til, er økonomisk erstatning. Det er dokumentert stadige brudd på konsesjonsbestemmelser og manøvreringsreglement. Så lenge de kan ture fram uten konsekvenser, vil dette fortsette. Dette skjedde i Jølstra helt til Sunnfjord Energi ble dratt til retten og ble dømt til å betale 9,5 millioner kroner, sier Klouman til Jakt & Fiske.​

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.