Laksesesongen 2017: Storlaksens år
Ole Kirkemo og Vegard Veberg
Publisert 22.09.2017 11:42
Oppdatert 28.09.2017 15:02
Laksesesongen 2017: Storlaksens år
Én av de ni laksene over magiske 20 kilo som ble tatt i Namsen i Nord-Trøndelag i sommer. Denne veide 21,5 kilo, tatt på valdet Oppdal/Ristad av John Tærud (t.v.) med Rune Aardal bak årene. Foto: Privat.
Med ni «once in a lifetime» lakser, flere enn noen gang i nyere tid, stakk Namsen av med mye oppmerksomhet i sommer. Men også i mange andre lakseelver ble det landet mye stor fisk.

​​​Finnmark er for tiden laksefiskefylke nummer en, med appell overfor et økende antall søringer, årets kjølige og våte sommer intet unntak. De drøyt 30 døgnkortene som er tilgjengelige for tilreisende fiskere i Lakselva, blir revet bort i løpet av noen hektiske timer på nettet på våren. 

Svært mange har oppdaget at sjansen for å få sitt livs laks er bedre her enn noe annet sted – til priser som er å leve med (1000 kroner pr. døgn). Og med seks eksemplarer over magiske 20 kilo, vil trykket neppe avta med det første. I tillegg kan perlen i Porsanger viste til 44 fisk mellom 15 og 20 kilo i løpet av sesongen. 

Mange vil nok si seg svært godt fornøyd om de kan skrive en laks i den vektklassen inn i fiskeloggen!

Mye vann

– Fra midten av juni var fisket svært bra, tross stor og kald elv. Mye vann var også melodien i juli og august. Jeg tipper vi lander på 8000–9000 kilo, fordelt på drøyt 1000 laks, som er å regne for en normalsesong, sier Egil Liberg, daglig leder i Lakselv Grunneierforening. Han påpeker at det i sommer var et forrykende fiske i sjøen med krokgarn og kilenøter, og mye garnskadd laks i elva.

Fra Stabburselva rapporte​​res det om en laber sesong

En sein vår og mye vann gjennom sommeren preget også fisket i Altaelva, men etter sankthans løsnet det for alvor, med mye og stor laks. Spesielt den 11 km lange Raipas-sonen nærmest sjøen, leverte storlaks på løpende bånd.

– Vi har ikke hatt så godt fiske på mange år. Fangsten i Alta har vært nede på 12–14 000 kilo de seineste sesongene. I år vil vi passere 20 000 kilo. Det er der vi skal ligge, sier Tor Erland Nilsen, daglig leder i Alta Laksefiskeri Interessentskap til Jakt & Fiske.

Det er innrapportert 11 lakser over 20 kg, den største på 25 kg. Ryet som verdens beste storlakseelv er ikke truet. ​

Vil du lese resten av Jakt & Fiskes gjennomgang av det forrykende storlaksåret 2017, kan du kjøpe Jakt & Fiskes oktobernummer i disse dager. Du kan også melde deg inn i NJFF og få bladet rett i posten, 11 ganger i året. Meld deg inn her.

Les mer om:
- Annonse -
Familiemedlemskap
Jakthundboka
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.