Lite skiller rimelige og dyre stenger
Tommy Egra/Jakt & Fiske
Publisert 08.06.2016 10:45
Oppdatert 09.06.2016 13:38
Vi har testet vi tolv nifots seksere for å finne ut hva som skiller dyre fluestenger fra de litt rimeligere. Konklusjonen er at de kastemessige forskjellene er minimale. Andre faktorer er viktigere når våre testere plukker sine favoritter.

​​​​​​​Vi anbefaler å lese testen i juniutgaven av Jakt & Fiske, før du går løs på denne. Testen i magasinet beviste at det er svært lite forskjell på rimelige stenger (2500 +) og dyre stenger (6000+).
For mange vil dette kanskje bli oppfattet som en litt ekstra omfattende test av fluestenger i klasse 6. Det er det altså ikke. Målet har hele tiden vært å teste et utvalg av stenger i to forskjellige prisgrupper.
Satt i mot hverandre, ser vi at resultatene nærmest er identiske og snittet på alle stengene vi testet gav hver kategori et snitt på terningkast 5 – altså uavgjort. Stengene er ikke like, men når vi vektlegger brukerens behov, og vet at kasteegenskapene er identiske, belyser resultatene en noe mer fornuftig måte å kjøpe fluestang på.

Synsing eller fakta?

De fleste stangtester er basert på at enkeltstenger i samme vektklasse og lengde blir testet og satt opp mot hverandre og en vinner blir kåret. Harde fakta er sjeldent i høysetet og personlige meninger, ren synsing og testresultater som ofte gis i takt med forventninger, har gjort at mange tester har mistet mye av sin kredibilitet.
For å gjøre noe med dette var det derfor viktig at denne testen og dens litt alvorlige hensikt, ble utført i samspill med leverandører, butikker, castingmiljøet, fysikere og noen fiskebomser. Uansett hvor overaskende resultater vi skulle ende opp med – skulle de på trykk og alt skulle vises for offentligheten. Og her har du det.

Stangvalget

Vi har brukt enormt mye tid på denne testen, og noe sier meg at vi ikke er helt ferdige enda. For å ikke gjøre det verre for oss selv, valgte vi å holde oss til få leverandører og få en eller to stenger av disse, fremfor en stang fra en mengde forskjellige. Siden dette ikke er en vanlig test, valgte vi å gjøre det slik.
Vår test trengte kun 12 stenger i to prisklasser for å få nok statistikk og relevante erfaringer til å utføre testen og bekrefte vår teori. Det at vi valgte å teste seksere, har ikke noe med klassen eller de endelige resultatene å gjøre. Vi valgte den fordi den brukes aktivt i ferskvann og sjø, og mener det var perfekt for testen.

Prisklassene som ikke ble med

Mange ender opp med å kjøpe unødvendig dyre stenger, eller alt for rimelige. Vi mener at i markedet finnes det røft inndelt fire prisklasser med gode stenger som balanserer godt mellom pris og kvalitet. I tillegg til de to vi har testet, finner man prisklassene 1000 – 2500 kroner og 3500 – 6000kroner. Det at vi ikke har testet disse to, har naturlige årsaker, som vi måtte ta hensyn til.

​1000-2500

Veldig rimelige stenger fra 1000 til 2500 kroner fra gode og kjente produsenter, ville nok prestert tett på eller likt med testresultatene våre på lengde og presisjon. Dessverre er dette prissegmentet også overfylt av ukjente merkevarer og useriøse leverandører, med tilsvarende dårlige produkter. Uansett produsent, så er variasjonene større i dette segmentet. Noen treffer spikern på hodet og lager en fantastisk stang, men andre ender opp med noe som ikke er så bra. Derfor ble vi enige om at skulle disse vært med i en test, måtte det vært for å teste dem mot de rimelige stengene vi har testet nå – en gang i fremtiden. Vi er trygge på at de ikke hørte hjemme i dette segmentet.

3500-6000

Det vanskeligste valget var å utelukke prisgruppen mellom 3500 – 6000 kroner. Grunnet en lav kronekurs, har prisene hos alle leverandørene gjort et kraftig hopp og resultert i endringer i vår test. Opprinnelig var testen ment å gjelde stenger fra 2000-3000 kroner, men også her var det blitt skjevheter, og vi måtte øke denne satsen fra 2500 til 3500 kroner.
Flere produsenter ønsket å få inn stengene sine som nå ligger i området fra 3699 til 4499 kroner. Det lot seg ikke gjøre, og i ettertid ser vi at for vår test, ville det ikke spilt noen rolle. Selv med en prisøkning til det dobbelte, kom stengene likt ut og derfor ser vi at de små differansene vi fant, ville blitt enda mindre og nærmest umulig å skille fra hverandre i prisklassen 3500 – 6000,-.

Poengdeling

Vi har målt det meste man kan måles innenfor det som de fleste antar som relevant for å skille kvalitet og verdi mellom prisklassene. Vi har operert med to skalaer. 5-10 poeng for det som er mindre viktig og 10-20 poeng for det som vi mener er vesentlig. Totalt kan en stang oppnå 270 poeng. For å vise hvor liten forskjell det er på stengene med måleverdier mer vanlige i tester har vi lagt ved terningkast og 1-10poeng på alle stengene.
For å skille stengene prismessig, gav vi de rimelige et forsprang på 10 poeng mot de dyre, ellers har de blitt målt helt likt mot hverandre. Selvsagt kunne vi gitt dem et annet forsprang, eksempelvis 50 poeng. Da ville de dyre aldri kunne matche de rimelige, og siden vi hele veien har brukt 10 eller 20 poeng som maks, mener vi dette er et godt utgangspunkt.
Om våre valg av poengskalaer, vil nok de lærde strides i evigheter. For det er valg vi har tatt etter nøye vurderinger, etter samtaler med eksperter på utvikling, distribusjon og bruk av fluestenger og sammen med flere med bakgrunn som testere av fiskeutstyr. Selvsagt er det ikke noen fasit, men vi tror og håper at vi har truffet rimelig godt på hva den norske fluefiskeren ser etter og hva markedet har å tilby.

Tuber og snellefester til besvær

Poenggivning av tuber og snellefester ble også et vanskelig tema. I starten noterte vi ned kun en poengsum (den du ser i dag) som gjaldt både design og egenskaper. Men, på slutten av testen så vi at det var nødvendig å bruke dem i to tabeller, da både design og funksjon har mye å si for valg av stang og dens egenskaper.
Grunnet mangel på tid og uten mulighet for å få samlet testerne på nytt, følte vi at det mest fornuftige var å sette inn totalsummen i begge tabeller. De fleste stengene ville kommet ut likt, men noen få ville fått små differanser fra testens resultater.
På tubefronten har vektskåla bikket i favør aluminiumstuber, selv om dette kan virke urettferdig for noen. For eksempel kan du bestille en Stickman fluestang på nett, og velge cordura fremfor aluminium til samme pris. Noen liker de praktiske egenskapene cordura gir, mens andre ønsker den eksklusive og klassiske følelsen aluminium representerer. Siden cordura er rimelige å produsere og de fleste dyre stenger leveres med flotte tuber av aluminium, ble dette vårt valg.

Takk til butikker og testere

Vi har vært påpasselige med å bruke mange og erfarne butikker, kastere og fiskere med variert bakgrunn for å utføre testen. Alle navn blir utelatt i artikkelen, men alle har sagt seg villige til å bekrefte deres deltagelse og at alle testdata er reelle og representative. Vi vil benytte muligheten til å takke dem for deres innsats. Uten deres kompetanse og erfaring ville denne testen aldri kunne blitt utført.

​Komplett billedbank og tabelloverikt

Følg de forskjellige linkene og få full oversikt over alle tabellene vi har brukt for å måle alt i denne testen. Ingenting annet enn hvem av fluekasterne som kastet hva, og hvilke butikker vi har snakket med er åpent å lese for alle.

Dyre stenger:

​​


Rimeligere stenger:

​​Testresultater i terningkast og 1-10p

Siden vi i denne testen valgte å liste opp alle aktuelle parametere og gi dem poeng etter resultat, endte vi opp med en test med 270 poeng som maks score. Kanskje et forvirrende tall, som ikke relaterer til andre stangtester. For å gi deg en forståelse av hvor gode stengene i vår test er, så kan du i tabellen 6 tabeller–full oversikt se en omregning av resultatene på hver stang til terningkast og poeng fra 1 til 10. Slik ser du at de fleste stenge får terningkast fem og kun tre stenger får fire. Totalsnittet i begge prisklasser er terningkast fem eller 8 av 10 poeng. Ingen stenger var fullstendig perfekte på alt, og dermed trillet vi heller ingen seksere.

​De fire hovedtabellene. Maksimal poengsum: 270

1–Kjøp, bruktverdi og eierglede–70 poeng

Pris, forsikring, garanti og bruktverdi/eierglede

​Vi grublet lenge over hvordan vi skulle presentere denne og poengtering av de forskjellige parameterne. Siden det er litt på folkemunne at dyre stenger har best garanti, og mange nettopp av denne grunn svir av noen tusenlapper ekstra, følte vi at det var ekstra viktig å vise sannheten bak dagens garantiordninger, og sannheten er at ingen bruken dem. Bortimot.
Vi innførte begrepet forsikring isteden, og to en ringerunde til seks store og velkjente bukker spredt fra nord til sør, og ga dem de samme spørsmålene om garanti, service og forsikringsoppgjør. Resultatene vi fikk er virkelig overraskende. De rimelige stengene er nå med liten margin, gunstigere og mer tidsbesparende framfor de dyre. Alt er snudd på hodet, og de rimelige, som ikke trenger tilpasning av stangtopper grunnet mer nøyaktige produksjonsmetoder, slipper tilpasning og innsending av stangdeler.
På en annen side, får alle leverandørene skryt av butikkene, for å levere topp service og gjøre alt de kan for å hjelpe uheldige kunder. Dette må vi si er svært positivt, og vi vil takke de seks butikkene som stilte med årevis med erfaring til sin disposisjon.
Pris og bruktverdi er viktig for dem som skifter stanggarderoben ofte. Eierglede kan ikke måles direkte, men kjente merkevarer som er populære i fiskemiljøet, gir ofte stor eierglede. De rimeligste stengene scorer her høyest, takket være pris og gode forsikringsløsninger. 59 mot 53,3.

2-Funksjonelle parametere–70 poeng

Vekt, tube, kork, ringer, snellefesteegenskaper

​Vi var i kontakt med mange dyktige fiskere i tillegg til dem som var med i testen for å bestemme hvilke punkter vi skulle ta med til denne tabellen. Noen kan mene at kork ikke har noe å si, og burde kun vært på det visuelle. Vi har kommet fram til at korken og de andre parameterne virkelig har stor påvirkning på en stang, og spesielt over tid. Myk og hullete kork, tunge ringer og et knirkete og lealøst snellefeste, demper enhver fluestangs funksjoner og bruksglede. 
Parameterne her gir deg en bedre stang dersom tallene er høye og i harmoni med hverandre. De dyre stengene vinner som forventet med god margin på disse punktene. 58,7 mot 47,8.

3–Visuelle parametere–40 poeng

Lakk/surringer, skrift/utsmykking, tubedesign, snellefestedesign

For dem som liker at fluestengene er mer enn simple kastemaskiner, vil et utsøkt design innpakket i en flott stangtube, være viktig. I denne tabellen finner du en blanding av harde fakta og meningene fra et utvalg på fem fra testpanelet.
Vi som er fluefiskere kan ikke stikke under en stol at flotte stenger, karbonbrems og dyr vadebekledning har en viss tiltrekningskraft på oss og våre lommebøker. Derfor anser vi dette som viktig, og det spiller stor rolle for en stangs brukt- og eierverdi. Men siden vi alle ikke deler de samme behovene for det ytre og avansert teknologi, som nå bevist, ikke gir lengre eller mer presise kast, kan vi ikke la denne delen ha like stor innflytelse på sluttresultatet som for eksempel de praktiske og funksjonelle parameterne. Det er ikke overraskende at de dyre vinner her med 31,8 mot 27,5. Det at marginene her er så små, burde få visse stangprodusenter til å svette litt ekstra. 

4–Målinger og testede parametere–90 poeng

MOI, ERN, lengde, felterfaringer og komfortsone

De viktigste kaste- og fiskemessige parameterne. Vi har satt inn kasteresultatene fra to forskjellige øvelser i hall, alle MOI og ERN-målingene sammen med erfaringene fra en hel dag på sjøørretfiske med flue og forskjellige snører. I den tabellen som anser som den viktigste, kan kjemper stengene om 90 poeng. I vår test viser tabellen er det er nærmere uavgjort mellom prisklassene med 73,8 mot 72,7. (Vi har ikke testet spey kast i denne testen, da disse er vanskeligere å måle, tar mye tid og ikke så lett å utføre i vindstille hall. I framtiden håper vi å finne en løsning for å ta disse med også)

Som tester og fisker syntes jeg det er underlig at dette trolig er første gang at anerkjente målinger som ERN, MOI og butikk-kontroll er brukt i Skandinavia. Vi tror at avanserte stenger med lite variasjoner framtvinger bruk av slike "anti-synsing" metoder. Vi har også vært i kontakt med Løvoll selv, og han syntes det er positivt at vi er først ut og har valgt hans modell til testen. Han informerer at det er sjeldent den blir brukt utenfor USA, hvor de aktivt bruker MOI og ERN i stangtestene.

MOI–Svingvekt (Moment of Inertia)

For å måle noe du ikke kan se eller kjenne på dagens kvalitets-stenger, har vi brukt fysiker og nordmannen Grunde Løvolls tabeller for å regne ut svingvekten (pendelen) i hver stang. Han har utviklet en metode som enkelt og med høy nøyaktighet, kan måle svingvekten i fluestenger og fiskestenger generelt. 
MOI blir vektlagt høyt i denne testen, da det ikke bare krever høyt god grafitt og høykvalitets ytre elementer for å få en lettkastende stang. Det viser også at designerne kan kunsten å utvikle stenger som er lette og som testen vår viser, ikke nødvendigvis kun dyre.
En lav svingvekt gir vitner vanligvis om en topplett og lettkastende stang. Denne krever mindre kraft enn de med høyere MOI, og er lettere å føre fra punkt A til B. 
Likevel må vi utdype at en negativ MOI utregning, ikke nødvendigvis gir en dårlig- eller tungkastet stang! Mange andre faktorer spiller inn, og fortsatt vil riktig aksjon og snørevalg bety mer. 

På nettsiden http://www.sexyloops.com/eric/moi.php kan du selv lese alle våre og andres MOI-målinger. Alle kan registrere stenger på dette åpne forumet, og lære mer om slike målinger.

ERN–Klassifisering av stengene

ERN er en relativt ny og godt anerkjent metode som av mange foretrekkes framfor den klassiske AFTM målingene som stanger er klassifisert med i dag. Vi anser dette som en så viktig del av en stangtest at vi her gir 20 poeng til dem som har klassifisert stengene riktig.
For å finne en stangs klasse med ERN målinger, spennes stengene opp med håndtaket festet på et horisontalt utgangspunkt. Med norske 50-øringer som vekter, spennes klingen til et bestemt punkt som tilsvarer en tredel av stangas totale lengde. Antall vektlodd som må til, avgjør stangas klassifisering. I testen ser vi at de fleste stenger er litt over-klassifiserte, men at Sage Method måler hele 1,5 klasser over snittet, og er om lag to centimeter kortere enn 9 fot overrasket oss veldig. Dette ga en ellers utmerket stang negativ utslag, og selv om dette er en av to stenger i testen med fighting butt, skulle de klart å treffe nærmere.

Ønsker du å lese flere tester fra Jakt & Fiske? Bli medlem og få Jakt & Fiske hjem i posten. Les mer her!​​​  
  
6 tabeller full oversikt nett.xlsx6 tabeller full oversikt nett
Garantierfaringer butikkene nettutgave.xlsxGarantierfaringer butikkene nettutgave
Kastelengder alle fluestangtest 2016 nett.xlsxKastelengder alle fluestangtest 2016 nett
MOI G Loomis NRX 906-4.tiffMOI G Loomis NRX 906-4
MOI Geo Nano.tiffMOI Geo Nano
MOI Grey GR70 906-4.tiffMOI Grey GR70 906-4
MOI Guideline Exceed.tiffMOI Guideline Exceed
MOI Hardy Shadow 906-4.tiffMOI Hardy Shadow 906-4
MOI Recon 906-4.tiffMOI Recon 906-4
MOI Sage Approach 906-4.tiffMOI Sage Approach 906-4
MOI Sage Method 691-4.tiffMOI Sage Method 691-4
MOI Snowbee Diamond 2 906-4.tiffMOI Snowbee Diamond 2 906-4
MOI Stickman T6 Deep Blue.tiffMOI Stickman T6 Deep Blue
Presisjonskast fluestangtest 2016 nett.xlsxPresisjonskast fluestangtest 2016 nett
Test på sjøørretfiske alle stenger nett.xlsxTest på sjøørretfiske alle stenger nett
- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.